DNB onderzoekt impact technologische innovatie

03 juni 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

DNB start een themaonderzoek naar wat de gevolgen zijn van de technologische ontwikkelingen. De toezichthouder wil weten wat de impact is van technologische innovatie op de strategieën en bedrijfsmodellen van financiële instellingen en op het toezicht.

Toenemende invloed van technologisch innovatie

In een nieuwsbericht stelt DNB dat zij technologische innovatie als één van de belangrijkste krachten beschouwd die de financiële sector de komende jaren zal beïnvloeden. “De toenemende invloed van technologisch innovatieve bedrijven, zoals Amazon, Airbnb en Uber, op hun deelmarkten roept de vraag op wat de impact van dergelijke bedrijven is op de markt voor financiële dienstverlening. Ook deze markt kent meerdere innovaties. Denk aan nieuwe betaalmethoden als online wallets en digitale valuta, nieuwe vormen van kredietverlening als crowdfunding en peer-to-peer lending, beleggings- en handelsdiensten zoals high-frequency trading, nieuwe distributiekanalen als mobiel bankieren en innovatief gegevensbeheer en –gebruik, zoals cloud computing en big data analyse”, aldus DNB in het nieuwsbericht.

DNB - Technologiesche ontwikkelingen

Identificatie en analyse van de belangrijkste impact

Volgens DNB is het doel van het onderzoek de identificatie en analyse van de belangrijkste technologische innovaties en hun impact op de bedrijfsmodellen en strategieën van Nederlandse financiële instellingen. Ook wil DNB in kaart brengen wat de gevolgen zijn voor haar toezichtdoelstellingen: solide en integere instellingen én financiële stabiliteit.

Eind dit jaar onderzoeksresultaten verwacht

Om de visies van financiële instellingen te horen gaat de toezichthouder voor het onderzoek gesprekken voeren met verschillende partijen. DNB spreekt met meerdere banken, verzekeraars, beleggingsondernemingen en betaalinstellingen. Ook wil DNB spreken met verschillende experts en met collega-toezichthouders in binnen- en buitenland. DNB verwacht eind dit jaar de onderzoeksresultaten te kunnen bespreken met de financiële sector.