Rabobank benoemt Philippe Vollot tot eerste Economic Crime Officer ooit

16 juni 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Philippe Vollot start per 1 oktober als Chief Financial Economic Crime Officer bij Rabobank. De bank maakte bij de presentatie van de kwartaalcijfers bekend dat het met deze nieuw gecreëerde functie zijn KYC-activiteiten – waaronder transactie monitoring en sancties – wilde centraliseren.

Rabobank legt uit dat Vollot “een schat aan ervaring inbrengt” op het gebied van het bestrijden van witwassen, het opzetten van herstelprogramma’s en kennis van daaraan gerelateerde internationale wet- en regelgeving.

De Fransman werkte van 2003 tot 2018 bij Deutsche Bank, waar hij diverse rollen op het gebied van compliance vervulde. Voor zijn vertrek naar Danske Bank bekleedde hij de functie van Global Head of Anti-Financial Crime & Group Anti-Money Laundering Officer. Bij Danske Bank trad Vollot in 2018 toe tot het bestuur als Chief compliance Officer – een rol die in 2021 wijzigde naar Chief Administrative Officer.

Philippe Vollot, Chief Financial Economic Crime Officer, Rabobank

De Raad van Commissarissen reageert verheugt op de aanstelling van Vollot. Zo noemt RvC-voorzitter Marjan Trompetter het trackrecord van de Fransman op het gebied van KYC indrukwekkend. “Vanuit zijn rollen bij Danske Bank en Deutsche Bank heeft hij ruime ervaring met het opzetten en uitvoeren van hersteltrajecten.”

“Philippe Vollot heeft bewezen verandering teweeg te kunnen brengen, procedures in te regelen en complexe problemen op te lossen, aan de hand van een sterk moreel kompas. Met zijn kennis en kunde zien wij in hem een inspirerend leider om ons verder te gidsen naar een robuust en toekomstbestendige KYC-organisatie. Wij zien uit naar zijn komst”, aldus Trompetter.

Handhavingstraject

De aanstelling van Vollot is grotendeels te verklaren vanuit het ‘handhavingstraject’ van De Nederlandsche Bank waarin Rabobank sinds oktober vorig jaar zit. De toezichthouder is van mening dat de bank niet genoeg doet om witwassen te voorkomen. Om die reden heeft DNB Rabobank een zogeheten voorgenomen aanwijzing gegeven en is een traject tot bestraffing gestart

Wat de precieze gevolgen zijn van het punitieve handhavingstraject is vooralsnog onbekend. Vergelijkbare zaken hebben in het verleden bij andere banken echter tot strafvervolging door het Openbaar geleid. ABN AMRO (€480 miljoen) en ING (€775 miljoen) schikten vervolgens voor miljoenenbedragen. Sindsdien hebben de banken hun KYC-processen sterk uitgebreid. Jaarlijks geven ze zo’n €1 miljard uit om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan.