Leaders in Finance kondigt Europees AML Event aan

07 juni 2022 Banken.nl 4 min. leestijd

De poortwachtersfunctie van banken blijft de gemoederen overal flink bezighouden. AML-boetes wereldwijd schieten omhoog, de Europese witwasaanpak is volgens de (Europese) Rekenkamer gebrekkig en vatbaar voor lobbyisten, en vertrekkend ABN AMRO-topman Christian Bornfeld claimt dat het Nederlandse systeem van witwasbestrijding nog veel kan leren van de Deense aanpak. Kortom: het is volgens Leaders in Finance Events hoog tijd om witwasbestrijders samen te brengen op één centrale plek. En dus organiseert het platform op 22 september het Leaders in Finance AML Europe Event in Brussel.

Dat Leaders in Finance ditmaal kiest voor een internationale opzet komt niet geheel onverwachts. Na het AML event van vorig jaar werd al snel duidelijk dat het witwasprobleem niet bij de grens stopt. Sterker nog, des te beter een land zijn witwasbeleid op orde heeft, des te meer crimineel geld er naar het buitenland wordt geloodst. Sprekers en panelleden stelden destijds dan ook dat een internationale publiek-private samenwerking van doorslaggevend belang is.

Tijdens het evenement komen de vele facetten van het kat-en-muisspel tussen banken en criminelen aan bod – van technologische innovaties in witwasbestrijding tot de brede samenwerking binnen de AML-keten en nieuwe Europese wetgeving. Het evenement moet echter bovenal een plek zijn waar professionals uit de Europese AML-sector samenkomen en hun kennis delen.

Eerste Europese Leaders in Finance AML Event op komst

“Het evenement is bedoeld voor zowel internationale leidinggevenden uit de financiële sector als voor de publieke en private AML-ketenpartners”, legt medeoprichter Ernst Beskers uit. “Door stakeholders op één plek samen te laten komen hopen we bestaande samenwerkingen te versterken en nieuwe relaties op te bouwen. Het is de bedoeling dat iedereen na afloop enthousiast en vol energie weer terug naar huis keert.”

Internationale kopstukken aan het woord

Om dit te bereiken is een programma samengesteld met veel ruimte voor leren, discussie en netwerken, waarin verschillende kopstukken uit het internationale AML-veld aan het woord komen.

Zo zullen onder meer Wim Mijs (CEO European Banking Federation), Oliver Bullough (auteur van Moneyland en Butler to the World), Krik Gunning (CEO Fourthline), Nick Maxwell (Head of the Future of Financial Intelligence Sharing Research Programme), Norbert Siegers (CEO Transactiemonitoring Nederland), Baldwin Kramer (Partner Deloitte Forensic & Financial Crime), Jason Sharman (Professor of International Relations aan de Cambridge Universiteit) spreken tijdens het evenement.

Programma

De dag wordt afgetrapt met een keynote-speech van Oliver Bullough, gevolgd door een sessie waarin het internationale perspectief op AML aan bod komt gebaseerd op de onderzoeksresultaten van Sharman. Het ochtendprogramma eindigt met een aantal pitches over ‘good AML-practices’ uit heel Europa.

Money Land, Butler to the World - Oliver Bullough

Na een lunch- en netwerksessie staat de eerste paneldiscussie (met afgevaardigden van Europese toezichthouders en regelgevers) op de agenda. Vervolgens kunnen deelnemers kiezen uit twee ‘tracks’: ‘Tech en AML’ – waarin wordt ingegaan op de rol van innovatieve technologieën in het onboardingproces – of ‘Transaction Monitoring & Tech’ – waarin wordt ingezoomd op uitdagingen (privacy) en kansen (Artificial Intelligence).

Na het keuzeprogramma volgt de plenaire afsluiting. Dat betekent echter nog niet dat de dag voorbij is, want aansluitend is er nog genoeg ruimte om te netwerken onder het genot van een (borrel)hapje.

Brussel

Het AML Europe Event is een internationaal evenement dat wordt georganiseerd door Leaders in Finance Events. Het evenement – mede mogelijk gemaakt door IBM, Deloitte, Silent Eight, Fourthline en de European Banking Federation – vindt plaats in de Europese hoofdstad Brussel.

Geïnteresseerden kunnen hier terecht voor meer informatie.