ING boekt €776 miljoen winst over Q3, ondanks megaschikking met OM

02 november 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De winst van ING over het derde kwartaal valt een stuk lager uit dan over dezelfde periode vorig jaar, maar komt nog steeds uit op een totaal van €776 miljoen. Dat is 44% lager dan vorig jaar. Zonder de schikking rond de witwas-kwestie was de winst het dubbele geweest. Beleggers toonden zich gisteren tevreden over de positie van ING, gezien de prestaties van het aandeel van de bank.

Een schikking van €775 miljoen gaat weinig bedrijven in de koude kleren zitten, zo ook ING niet. De bank noteert over het afgelopen kwartaal 44% minder winst vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Een direct gevolg van het bedrag dat ING moet afboeken richting het Openbaar Ministerie. Normaal gesproken betekent zo'n terugval alarmfase één, maar uitgezonderd van de schikking ging het ING wel voor de wind. De bank verwelkomde wereldwijd 200.000 nieuwe klanten en zag de omzet stijgen met meer dan 5%.

Enkele cijfers:

  • De inkomsten in Q3 2018 stegen naar €4.646 miljoen, een toename van 5,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
  • De nettowinst zonder schikking zou €1.515 miljoen zijn geweest.
  • ING drukte de kosten met 1,7% ten opzichte van het vorige kwartaal, tot €2.307 miljoen.
  • ING ging iets kostenefficiënter werken. De cost-income ratio verbeterde ten opzichte van het vorige kwartaal van 56,1% naar 55,5%.
  • Het aantal primaire klanten (klanten die twee of meer producten/diensten afnemen) steeg met 200.000 ten opzichte van het vorige kwartaal. In totaal zijn dat er nu 12,2 miljoen wereldwijd.

ING boekt €776 miljoen winst over Q3, ondanks megaschikking met OM

In het begeleidende persbericht gaat topman Ralph Hamers ook in op de actualiteit. Zo benoemt hij onder andere Turkije en de leningen die ING daar heeft uitstaan. De onzekere situatie aldaar dwingt ING de voorzieningen voor slechte leningen te verhogen tot €215 miljoen.

Schikking met OM

Vanzelfsprekend spreekt Hamers ook nog over de schikking rond het faciliteren van witwassen, die de bank in september sloot met het OM. Hij trekt nogmaals het boetekleed aan. “Als bank hebben we de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat onze activiteiten aan de hoogste standaarden voldoen, met name als het gaat om de bescherming van de integriteit van onze operaties en van het financiële systeem. Dat we deze standaarden niet hebben gehaald is onacceptabel.” Hamers wil de cultuur binnen de bank veranderen door Dit willen we bevorderen “door middel van duidelijke leiderschapscommunicatie, trainingen, workshops gericht op integriteitsdilemma's en beoordeling van gedragsrisico's."