ING schikt voor €775 miljoen om faciliteren witwassen

05 september 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING en het Openbaar Ministerie (OM) hebben geschikt voor een bedrag van €775 miljoen. Het OM verwijt ING dat het nalatig is geweest in het voorkomen van witwaspraktijken via rekeningen van de bank. De bank erkent fouten te hebben gemaakt en weerspreekt de verdenkingen niet. Topman Hamers zegt tegenover BNR dat ING tekortgeschoten is in haar werkzaamheden.

In totaal is er tussen 2010 en 2016 voor honderden miljoen euro’s witgewassen via rekeningen van ING. Volgens het OM is ING nalatig geweest in het voorkomen van die witwaspraktijken en heeft de bank haar rol als ‘poortwachter van het financieel stelsel’ niet goed vervuld.

FIOD onderzoek

De FIOD startte in 2016 formeel het onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken via rekeningen van ING en of er sprake was van overtreding van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). In het jaarverslag van datzelfde jaar maakte ING ook bekend dat er een strafrechtelijk onderzoek liep, hoewel dat dermate weggestopt zat dat het niet direct in de publiciteit kwam. De aandacht gaat immers eerst en vooral uit naar de financiële cijfers.

ING schikt voor honderden miljoen om faciliteren witwassen

Uit de schikkingsdetails worden in elk geval vier afzonderlijke zaken beschreven waarin ING witwassen heeft laten gebeuren en de KYC-processen onvoldoende werkten.

  • De zaak VimpelCom. Dit Noors-Russische telecombedrijf zou via ING steekpenningen hebben witgewassen die bestemd waren voor de dochter van de president van Oezbekistan, in ruil voor frequenties op gsm-netwerken in de voormalige Sovjet-republiek. VimpelCom (dat in Amsterdam het hoofdkwartier heeft, red.) schikte om deze zaak zelf voor honderden miljoenen met zowel de Nederlandse als de Amerikaanse autoriteiten.
  • Een handel in damesondergoed in Curaçao zou voor €150 miljoen hebben witgewassen via rekeningen van ING. Volgens het OM had ING door moeten hebben dat de geldstromen rond de onderneming ongebruikelijk waren en aan de bel moeten trekken. ING wordt in deze onvoldoende klantonderzoek verweten.
  • Een eenmanszaak in bouwmaterialen zonder vestigingsadres in Nederland is de derde casus die het OM aanhaalt. Via een zakelijke rekening bij ING werden hieraan vijftien pinautomaten gekoppeld, nota bene in Suriname. Naar schatting is in deze zaak zo’n €9 miljoen witgewassen.
  • Twee aan elkaar verbonden ondernemingen uit de groente- en fruithandel stortten in een jaar tijd voor €500.000 aan cash geld op rekeningen van ING. Ondanks dit bedrag gingen de alarmbellen te laat af.

Tegenover nieuwszender BNR trekt topman Ralph Hamers het boetekleed aan. “De conclusie is helder. We hebben het niet goed gedaan, er mag veel beter worden verwacht van ons. Ik voel verantwoordelijkheid en neem die, vooral door maatregelen te nemen. We moeten aan de hoogste eisen gaan voldoen om te voorkomen dat het Nederlandse financieel bestel wordt misbruikt voor witwassen.”

Maatregelen

Door te schikken ontloopt ING strafrechtelijke vervolging. De bank heeft inmiddels maatregelen genomen tegen bestaande en voormalige werknemers die verantwoordelijk hadden voor de KYC/CDD-processen. De bestuurders van ING zien af van hun variabele beloning.