‘Vergunningsplicht ‘dwingt’ ons om successen te delen’: Folkert Eggink over de groei van Mogelijk

13 november 2023 Banken.nl 6 min. leestijd

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat de redactie van Banken.nl Mogelijk-directeur Folkert Eggink sprak. In de tussentijd heeft het bedrijf bepaald niet stil gezeten. Zo lanceerde de vastgoedfinancier niet alleen meerdere nieuwe producten, ook werd mijlpaal na mijlpaal bereikt. Hoogste tijd dan ook om opnieuw bij Eggink langs te gaan met een simpele vraag: hoe gaat het tegenwoordig met Mogelijk?

Deze simpele vraag verdient uiteraard een uitgebreid antwoord, al begint Folkert Eggink kort maar krachtig: “Goed.”

Het is een aardige samenvatting. De afgelopen twaalf maanden passeerde Mogelijk de magische grens van €1 miljard aan verstrekte zakelijke hypotheken en doorbrak het met zijn Zakelijke Hypotheken Fonds de barrière van €100 miljoen aan beleggingen. Daarnaast hebben  institutionele beleggers via de fintech al meer dan €250 miljoen uitstaan via de verhuurhypotheek (Buy-to-Let) in de Nederlandse vastgoedmarkt.

“En in de tussentijd ontvingen we ook nog eens het keurmerk ‘Erkend MKB financier’ van Stichting MKB Financiering” en een AFM vergunning, voegt Eggink lachend toe. De opeenstapelende successen komen echter niet zomaar uit de lucht vallen. Eggink legt uit dat het bedrijf er de afgelopen jaren bewust voor heeft gekozen om zijn dienstverlening zoveel mogelijk te diversifiëren.

‘Vergunningsplicht ‘dwingt’ ons om successen te delen’: Folkert Eggink over de groei van Mogelijk

Zo biedt Mogelijk inmiddels Buy-to-Let hypotheken waarmee institutionele beleggers woningen financieren bestemd voor de verhuur), één-op-één financieringen (waarbij één investeerder een zakelijke hypotheek financiert voor één ondernemer) en vastgoedfinancieringsfondsen waarbinnen meerdere beleggers samen het vastgoed van meerdere ondernemers financieren.

“En dat werpt nu zijn vruchten af”, stelt Eggink. “De algehele Buy-to-Let markt is bijvoorbeeld met 65% gedaald. Voor andere bedrijven een ramp, maar omdat onze andere beleggingsopties zo populair zijn, zijn we als bedrijf alsnog in één jaar met 30% gegroeid.”

En niet alleen qua omzet. “Toen ik in 2020 begon hadden we 40 collega’s, inmiddels zijn dat er 130. Uiteraard willen we nog veel verder groeien. Niet zozeer naar 260 collega's, ons doel is meer dat we met onze huidige collega’s straks meer klanten kunnen helpen. We investeren dan ook flink in onze techniek om de bedrijfsprocessen nog efficiënter te laten verlopen.”

Fijne verplichtingen

Hoge bomen vangen wel veel wind. Het succes van de afgelopen jaren heeft er dan ook voor gezorgd dat Mogelijk een ander ‘toezichtsniveau’ heeft bereikt. “Onze groei als sector creëert onder toezichthouders nieuwe verwachtingen”, benoemd Eggink.

Zo heeft Mogelijk onder meer een European Crowdfunding Service Provider (ECSP)-vergunningsaanvraag bij de Autoriteit Financiële Markten met succes afgerond. En om aan de bijhorende wet- en regelgeving te voldoen dient het bedrijf een transparant overzicht van zijn leningenportefeuille in de een-op-een financieringen online beschikbaar te hebben.

“De AFM verplicht ons dus om onze cijfers openbaar te plaatsen, en uit diezelfde cijfers blijkt dat investeerders die zekerheid zoeken bij ons aan het juiste adres zijn. Zo wordt een verplichting omgedraaid naar een bevestiging dat we goed bezig zijn.”

Eggink vindt het dan ook helemaal niet erg om in het gezichtsveld van toezichthouders te komen. “Sterker nog, het versterkt ons juist om onze klanten te blijven voorzien van een topproduct. En ik geloof er heilig in dat – zolang je een transparant product levert en blije klanten hebt – je in de safe zone zit.”

Verjaardagen gezellig houden

Naast alle extra vereisten rondom de rapportageverplichtingen, blijft Mogelijk druk bezig om zijn dienstenportefeuille nog verder uit te breiden. Zo werd onlangs ‘Bring Your Own’ gelanceerd. Met deze nieuwe dienst kunnen investeerders en ondernemers die elkaar kennen alle zakelijke aspecten rondom de vastgoedfinanciering uitbesteden aan de fintech.

Het gebeurt volgens Eggink vaker dan gedacht dat bijvoorbeeld een vermogende oom besluit om in de onderneming van zijn neef te investeren. “Het is een grote markt, maar wel eentje die altijd op de achtergrond beweegt.”

“De AFM verplicht ons dus om onze cijfers openbaar te plaatsen, en uit diezelfde cijfers blijkt dat investeerders die zekerheid zoeken bij ons aan het juiste adres zijn."

“Bring Your Own is een professionalisering van het proces, waarbij we beide partijen ondersteunen”, legt hij uit. “Zo ook wanneer er een betalingsachterstand ontstaat. Wij betalen dan door aan de investeerder, zodat op familieverjaardagen de oom niet aan zijn neef hoeft te vragen waar zijn geld blijft. Zo houden we verjaarspartijen voor iedereen gezellig.”

Ook is het bedrijf zich aan het oriënteren op de ontwikkeling van open end-fondsen. “Met onze huidige hypotheekfondsen kunnen ondernemers instappen vanaf €100.000. We boren natuurlijk een veel grotere markt aan als we de instapprijs kunnen verlagen. Om dat te kunnen realiseren hebben we ook weer nieuwe vergunningen nodig en met dat proces zijn we nu volop bezig.”

Gapend gat

Al met al kijkt Eggink met een goed gevoel naar de toekomst en ziet hij nog volop groeikansen. Daarbij richt Mogelijk zijn pijlen vooralsnog op de Nederlandse markt, maar Eggink sluit niet uit dat het bedrijf ooit nog eens de grens oversteekt. “We zien natuurlijk wel dat de markt steeds verder internationaliseert. We houden het goed in de gaten en staan klaar om potentiële kansen te benutten.”

Voorlopig liggen er nog meer dan genoeg kansen voor het oprapen op eigen bodem. Eggink ziet nog altijd dat banken een terugtrekkende beweging maken in de mkb-markt.

“Banken focussen zich meer en meer op particuliere klanten en op bedrijven met een financieringsbehoefte  vanaf €10 miljoen, omdat de financieringsvragen bij het mkb voor hen te veel regeldruk oplevert. Het gat dat banken achterlaten lijkt met de dag groter te worden, en daar blijven wij natuurlijk maar al te graag in springen. Voor ons is het vooral zaak om het momentum te behouden, en daarin heb ik alle vertrouwen.”

Meer Wealth Management-gerelateerd nieuws is te vinden op de Wealth Management-themapagina van banken.nl.