Mogelijk lanceert ‘Bring Your Own’

20 september 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

Goed nieuws voor ondernemers met een vermogende kennis: Mogelijk heeft ‘Bring Your Own’ gelanceerd. Met de nieuwe dienst kunnen investeerders en ondernemers die elkaar kennen alle zakelijke aspecten rondom de vastgoedfinanciering uitbesteden aan de fintech.

“Het komt steeds vaker voor dat een ondernemer een familielid, vriend of andere relatie kent die zijn pand wil financieren”, legt Mogelijk-algemeen directeur Folkert Eggink uit. “Met Bring Your Own nemen wij alle zakelijke aspecten over. We zorgen onder meer voor het opstellen van de hypotheekakte, voeren de leningadministratie en nemen het debiteurenrisico op de maandelijkse rente en aflossing over.”

Mogelijk brengt naar eigen zeggen vraag en aanbod van geld samen, al zou het proces tussen investeerder en ondernemer pas na de ‘match’ echt beginnen. Zo gaat de fintech voorafgaand aan de financiering na of de ondernemer wel aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen en doet het een controle op de herkomst van het vermogen bij beide partijen.

Mogelijk lanceert ‘Bring Your Own’

Vervolgens zorgt de fintech ervoor dat de hypotheekakte en leningovereenkomst worden opgesteld en dat alles passeert bij de notaris, waarna de leningadministratie start.

“Elke maand incasseren we de rente en aflossing van de rekening van de ondernemer en zorgen wij dat de investeerder zijn geld ontvangt”, vervolgt Eggink. “Ook sturen we maand- en jaaroverzichten. Hiermee is er een goed beeld van de stand van de lening en de ontvangen en betaalde rente, wat belangrijk is voor de belastingaangifte of jaarrekening.”

Risico’s overnemen

Met Bring Your Own neemt Mogelijk ook een aantal belangrijke risico’s over. In het geval dat ondernemer bijvoorbeeld onverhoopt niet aan zijn verplichtingen voldoen, dan neemt de fintech de maandelijkse rente en aflossingen over.

In het uiterste geval gaat Mogelijk over tot uitwinning van de lening door middel van een executie. Daarbij krijgt de investeerder altijd als eerste zijn geld terug, nog voordat de Belastingdienst of andere schuldeisers aan de beurt zijn.

Daarnaast rust er op het pand een secundaire opstalverzekering. Mocht bijvoorbeeld het pand in vlammen opgaan en is de opstalverzekering niet betaald, dan is de opstal met deze secundaire opstalverzekering toch verzekerd. 

Voor ondernemers biedt Mogelijk tot slot de zekerheid dat de herkomst van het vermogen van de investeerder gecontroleerd is. En stel dat de investeerder zijn geld op een bepaald moment weer liquide wil maken, dan kan Mogelijk ook een opvolgende investeerder zoeken.

Meer Wealth Management-gerelateerd nieuws is te vinden op de Wealth Management-themapagina van banken.nl.