Top Rabobank mogelijk voor rechter inzake Libor

14 januari 2014 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

De stoom leek even van de ketel bij de Rabobank. Na eerdere krachtige woorden van de nieuwe topman Marinus Minderhoud, is het echter opnieuw onrustig bij de Rabobank. De leden van de bank willen namelijk het bestuur, waaronder ook ex-bestuurders, voor de rechter slepen voor hun betrokkenheid bij het Libor-schandaal.

Libor-schandaal

Toen Rabobank afgelopen herfst in opspraak raakte voor haar rol in de Libor-fraudezaak, werd al gauw duidelijk dat er consequenties zouden volgen. In oktober vorig jaar werd bekend bestuursvoorzitter Piet Moerland terugtrad. Aanleiding was de onverwacht hoge schikking van €774 miljoen voor Rabo’s aandeel in het Libor-schandaal. In navolging van Moerland vertrok ook Sipko Schat uit de RvB, na een dienstverband van meer dan 25 jaar waaronder 9 jaar als lid van de Raad van Bestuur. Met alleen hun aftreden nemen de eigen Rabobank leden in de nasleep van de Libor schandalen echter geen genoegen.

Top Rabo mogelijk voor rechter inzake Libor

Strafzaak

De Rabobank-leden hebben daarom besloten advocaat Gerard Spong in de arm te nemen om zodoende via een klaagschrift het Openbaar Ministerie alsnog een strafzaak te laten aanspannen tegen de ex-bestuurders en het huidige bestuur. Volgens de certificaathouders zijn de beide ex-bestuursleden bewust betrokken geweest bij het Libor-schandaal wat volgens de aanklagers heeft geleid tot handel met voorkennis en slecht beleid bij de Rabobank. Tot op heden werden alleen individuele handelaren aangeklaagd voor de manipulatie van Libor rentetarieven bij de bank. Op 29 januari zal de zaak behandeld worden.  

Ook Rabo-medewerkers aangeklaagd
Verder werd gisteren bekend dat de VS drie werknemers van de Rabobank gaat aanklagen voor Libor fraude. Het zou gaan om werknemers uit de UK, Japan en Australië. De zaak betreffende de werknemer in de UK wordt reeds onder de loep genomen.

Relevante Libor-artikelen 

- Forse kritiek op top Deutsche Bank om Libor-affaire 
- Rabobank neemt maatregelen na Libor-schandaal
- Zwitserse banken onder vuur voor fraude in valuta
- Rabobank boekt verlies en treft Libor voorziening
- Toezichthouder Singapore bestraft 20 banken om fraude
- Investment banker aangeklaagd voor Libor-fraude
- EU wil dit jaar boetes afhandelen inzake Euriborfraude