Rabobank: Piet Moerland vertrekt door Libor-schandaal

29 oktober 2013 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Piet Moerland heeft vandaag zijn vertrek bekend gemaakt als bestuursvoorzitter van Rabobank Nederland. De aanleiding voor zijn vertrek is de onverwacht hoge schikking van €774 miljoen voor de betrokkenheid van Rabobank bij het Libor-schandaal.

Schikking van €774 miljoen

Het vertrek van Piet Moerland komt onverwacht. Pas volgend jaar zou de topman met pensioen gaan. Zijn vervroegde terugtreding heeft alles te maken met de hoge schikking voor de betrokkenheid van Rabobank bij het Libor-schandaal.

Vandaag werd de hoogte van deze schikking bekend. De schikking komt uit op €774 miljoen. De schikking van Rabobank is één van de hoogste tot nu toe. Eerder betaalde de Zwitserse bank UBS al een boete van omgerekend €1,2 miljard vanwege het Libor-schandaal. Royal Bank of Scotland (RBS) moest €453 miljoen betalen en Barclays €360 miljoen voor het frauderen met het interbancaire rentetarief. Dit betekent dat Rabobank na UBS de hoogste straf krijgt van alle tot nu toe aangepakte banken.

Sipko Schat, de eindverantwoordelijke voor Libor in de Raad van Bestuur van Rabobank, lijkt te worden gespaard op dit moment. Wel zijn de arbeidscontracten van de medewerkers die betrokken waren bij ernstige ontoelaatbare gedragingen beëindigd.

Piet Moerland

Piet Moerland is sinds 2003 lid van de Raad van Bestuur van Rabobank. In 2009 werd hij benoemd tot bestuursvoorzitter van de bank. Voor deze periode was Moerland hoogleraar economie en hoogleraar corporate governance op de Universiteit van Tilburg.

Marinus Minderhoud is tijdelijke opvolger

Marinus Minderhoud zal tijdelijk de functie van bestuursvoorzitter waarnemen. Minderhoud is momenteel lid van de Raad van Commissarissen van de Rabobank. Tijdens deze tussenpaus gaat Rabobank verder met het zoeken naar een nieuwe topman. Volgens bronnen wordt daarvoor met name gekeken naar externe kandidaten.

Uitbreiding RvB

Al eerder werd bekend dat Ralf Dekker en Rien Nagel per 1 november 2013 zullen toetreden tot de Raad van Bestuur van Rabobank Nederland. Daarmee kent Rabobank weer zes bestuursleden.

Reactie Chris Buijink, voorzitter NVB

"Banken in Nederland willen aanspreekbaar zijn en daar hoort bij: verantwoordelijkheid nemen als dingen mis gaan. Het is daarom zeer te prijzen dat Piet Moerland als eindverantwoordelijke voor zijn bank een wat hij noemt ‘kristalhelder signaal’ heeft afgegeven. Dit is een principiële en belangrijke stap. Hij demonstreert daarmee zijn afkeer van het type gedrag en cultuur dat tot de Libor-zaak heeft geleid. Ik heb daar groot respect voor. Piet Moerland heeft zijn bank door moeilijke tijden geloodst en het kompas van zijn organisatie scherp gericht op wat leeft in de samenleving. Dat is een ambitie die de gezamenlijke Nederlandse banken met hem delen en willen voortzetten: aanspreekbaar bankieren."