Forse kritiek op top Deutsche Bank om Libor-affaire

07 januari 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Volgens Bafin, de Duitse toezichthouder, heeft zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen van Deutsche Bank niet adequaat gehandeld tijdens de Libor-affaire.

Dat meldt Der Spiegel. De bewering van Deutsche Bank dat de manipulatie van de Libor-rente het werk is van individuen binnen de bank wordt door Bafin niet ondersteund. Volgens Bafin ontbraken interne controles in de methode waarop het rentetarief werd vastgesteld. Ook hebben de topmannen niet kunnen zorgen voor de benodigde cultuuromslag binnen de bank.

Eerder oordeelde een rechter ook dat de interne regels en controlemechanismen bij de grootste bank van Duitsland, die een manipulatie van interbancaire rentes moesten voorkomen, ontoereikend waren. De rechter bepaalde daarmee ook dat de door Deutsche Bank ontslagen medewerkers, die betrokken waren bij de Libor-affaire, onterecht is geweest.

Zware kritiek op Deutsche Bank

De kritiek op het bestuur van de Duitse bank kan gevolgen hebben voor de twee topmannen, Jürgen Fitschen en Anshu Jain. Eerder had het Libor-schandaal al geleid tot het vertrek van Piet Moerland (Rabobank) en de topmannen van Barclays.