Deutsche Bank in de ban van 1.500 Russische IT’ers

25 maart 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

Rusland boycotten; het klink zo makkelijk. Maar hoe doe je dat als Deutsche Bank zijnde als je 1.500 Russische IT’ers in dienst hebt. De Duitse bank dreigt door de sancties tegen Rusland afgesneden te worden van een belangrijk deel van zijn ‘digitale expertise’. Volgens de Financial Times kan dat ernstige gevolgen hebben voor de handelsactiviteiten van de bank.

De krant schrijft dat er in Russische tech-centra in Moskou en Sint-Petersburg zo’n 1.500 IT’ers werken voor Deutsche Bank. Deze groep is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van de software die de bank gebruikt voor zijn wereldwijde handelsactiviteiten.

De bank zou sinds het begin van de oorlog in Oekraïne stresstests en ramphersteloefeningen uitvoeren om de gevolgen te stimuleren voor het geval de bank verplicht afscheid moet nemen van zijn Russische werkers.

Deutsche Bank in de ban van 1.500 Russische IT’ers

In een verklaring aan de Britse krant laat Deutsche Bank weten dat Rusland slechts één van de vele technologiecentra huisvest waarover de bank beschikt. “We hebben onze operationele veerkracht uitvoerig getest en zijn ervan overtuigd dat de dagelijkse gang van zaken in onze handelsactiviteiten niet zal worden beïnvloed. We hebben geen code en geen gegevens ondergebracht.”

Volgens de Financial Times is de Duitse bank desondanks aan het bekijken of (een deel van) zijn IT-capaciteit vanuit Rusland naar andere landen overgebracht kan worden.