Deutsche bank over CBDC’s: ‘Growing into reality’

11 januari 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Volgens Deutsche Bank vindt er momenteel een paradigmaverschuiving plaats in de betaalsector. Langzaam maar zeker verplaatsen we ons richting een cashloze maatschappij waarin CBDC’s (Central Bank Digital Currency) contant geld geleidelijk vervangt. Volgens de Duitse bank is het niet langer de vraag ‘of’, maar ‘wanneer’ en ‘hoe’ deze verschuiving eruit komt te zien.

Momenteel is 86% van de centrale banken bezig met de ontwikkeling van een CBDC; waarvan 60% in de proof-of-conceptfase aan het experimenteren is. Deutsche Bank verwacht dat centrale banken – die ongeveer een vijfde van de wereldbevolking vertegenwoordigen – in de aankomende twee jaar een CBDC voor algemene doeleinden zullen uitgeven. Tevens voorspelt de bank dat “een grote meerderheid” van de centrale banken binnen vijf tot zes jaar een CBDC in gebruik zal nemen.

Opkomende economieën zullen daarbij de CBDC-race leiden. De Duitse bank verwijst daarbij naar de al operationele CBDC’s van de Bahama’s en het oostelijk Caribisch gebied en de bijna operationele (in februari) CBDC van China. “De ECB en Fed beginnen binnenkort met proefprojecten en zullen – indien succesvol – naar verwachting rond 2025-26 operationeel zijn.” De Duitse bank verklaart de ‘CBDC-achterstand’ van westerse economieën onder andere aan de hand van lage rentetarieven, oudere demografie, cultuur en privacywetgeving.

PBoC's development of digital yuan vs RoW: a timeline

Deutsche Bank verwacht echter niet dat de voorsprong van China op het gebied van CBDC, de huidige internationale machtsverhoudingen tussen de landen zal veranderen. “Desondanks kan de geavanceerde betalingstechnologie van China ervoor zorgen dat het marktaandeel van de Chinese renminbi (Chinese munt) vergroten. “China kan flink profiteren van het nieuwe betaalsysteem, waardoor handelaren en bankiers er toch voor kiezen om deze nieuwe en efficiëntere digitale munt te gebruiken.”

De Chinese overheid heeft enorme inspanningen geleverd om de renminbi te internationaliseren, zoals de VS dat in het begin van de twintigste eeuw heeft gedaan met de dollar. Deutsche Bank schrijft dat China eind 2050 wereldleider wil zijn op het gebied van innovatie en wetenschap.

“China investeert massaal in geavanceerde technologieën en is momenteel – na de VS – de grootste investeerder in AI-gespecialiseerde bedrijven. China lijkt zelfs op schema te liggen om tegen 2030 een ‘AI-ecosysteem’ te hebben opgebouwd”, aldus Deutsche Bank