Oekraïne en Zweden beschikken over Europa's 'beste' digitale valuta

03 juni 2021 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Oekraïne en Zweden zijn de meest volwassen Europese markten als het gaat om de Central Bank Digital Currency (CBDC) – door menigeen gezien als de toekomst van het geldwezen en tevens als geloofwaardig alternatief voor bekende cryptocurrencies zoals de Bitcoin.

Dat blijkt uit een benchmark van PwC. Experts van het accountants- en advieskantoor baseren het rapport op basis van websites van centrale banken, de Atlantic Council en nieuwsmedia. Tevens hebben de analisten Google-trends onderzocht, om een inzicht te krijgen in het aanbod en looptijd van de verschillende digitale munten.

Het onderzoek richt zich op twee soorten digitale munten. Enerzijds is er de retail CBDC; beschikbaar voor consumenten en bedrijven als aanvulling van regulier papiergeld. Anderzijds is er de interbank/wholesale CBDC; een digitale munt alleen beschikbaar voor financiële instellingen.

Centrale banken zijn bang dat hun monetaire soevereiniteit in gevaar komt door de populariteit van onder andere de Bitcoin of Libra (‘Facebookgeld’). Dat kan betekenen dat de invloed van centrale banken – bijvoorbeeld om met rente de economie en inflatie te sturen – op het monetaire stelsel afneemt. Mede daarom zijn meer dan 60 centrale banken wereldwijd bezig om hun eigen digitale munt te ontwikkelen.

Oekraïne en Zweden beschikken over Europa's 'beste' digitale valuta

Oekraïne

Uit het onderzoek blijkt verrassend dat de ‘E-hryvnia’ van Oekraïne de meest volwassen digitale valuta van Europa is. De munt werd in september 2018 gelanceerd door de National Bank of Ukraine en werd later dat jaar getest met bijna 5.500 tokens.

Volgens Pauline Adam-Kalfon, PwC-partner en één van de onderzoekers van het rapport, is de munt onder andere uitvoerig getest en onderzocht; van de impact op de marco-economische stabiliteit tot de juridische positie van CBDC-uitgifte en -circulatie.

De analisten stellen dat de technologie meer dan voldoende in staat is om distributie op grote schaal te ondersteunen. Momenteel werkt de Oekraïense regering aan een ‘technisch haalbare’ landelijke lancering die het eigen financiële systeem niet zou destabiliseren.

Zweden

Op de tweede plaats in Europa en op de achtste plaats wereldwijd, eindigt het Zweedse ‘E-krona’. Het Zweedse Riskbank doet sinds 2019 onderzoek naar de potentiële digitale munt, voortbouwend op een sterke landelijke basis van digitale financiering. In Zweden wordt namelijk minder dan 10% van de betalingen met contant geld gedaan. Zes banken in het Scandinavische land hebben tevens sinds 2012 een gemeenschappelijke digitale betalingsapp: ‘Swish’.

“In december 2019 testte Riksbank e-wallets, gedistribueerde grootboektechnologieën en verschillende niveaus van interoperabiliteit tussen deelnemende banken. Tevens stelde de bank aan het Zweedse parlement voor om van het concept een wettig betaalmiddel te maken”, legt PwC-partner en blockchain-expert Benoit Sureau uit.

De e-krona werd in 2020 getest en lopende haalbaarheidsstudies moeten in 2022 worden afgerond. In januari 2020 schakelde de Zweedse bank Accenture in, om te helpen bij het ontwerpen van consumentgerichte eigenschappen van de digitale munt. “Tot op heden heeft Zweden het hoogste niveau van technisch inzicht laten zien, met betrekking tot zijn digitale valutaproject”, sluit Sureau af.

Inclusiviteit

De overige landen die de top 10 retail CBDC complementeren zijn: De Bahama’s, Cambodja, China, Uruguay, Ecuador, de ‘Eastern Caribbean Central Bank’, Zuid-Korea en Turkije.

Volgens het onderzoek domineren opkomende economieën de top 10 van het CBDC-landschap, vanwege de financiële inclusiviteit die de nieuwe valuta met zich meebrengt. Adam-Kalfon legt uit: “Als soevereine digitale munteenheden kunnen CBDC’s bijdragen aan de modernisering van het huidige monetaire systeem, maar ook om de financiële kloof te dichten met de ‘niet-bancaire’ wereld.”

Aan de wholesale-CBDC kant bestaat de top 10 uit: Thailand, Hong Kong, Singapore, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zuid-Afrika, Europa, de Verenigde Arabische Emiraten en Japan.

Nederland

Ook De Nederlandsche Bank is met een CBDC bezig. De bank publiceerde een jaar geleden een studie over centraal bankgeld waarin ze een aantal scenario’s aflopen en de voor en tegens opnoemen. In de Leaders in Finance-podcast stelt Teunis Brosens, Hoofdeconoom Digitale Zaken bij ING, dat hij vermoedt dat DNB het een interessant onderwerp vindt en er met een positieve insteek naar kijkt. Wel denkt hij dat de bank eerst graag helderheid wil over de problemen die nog opgelost moeten worden.

Lees ook:
Samenwerking FIS en NYDIG leidt tot ‘mainstream bitcoin-portemonnee’
Opinie: Dit kunnen banken met Bitcoin