Samenwerking FIS en NYDIG leidt tot 'mainstream bitcoin-portemonnee'

26 mei 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Amerikaanse fintech FIS heeft een “industry-first” techniek aangekondigd, waarmee banken hun klanten de mogelijk bieden om bitcoins te beheren op een reguliere bankrekening. De nieuwe software brengt bitcoin naar het grote publiek.

Consumenten en bedrijven die bitcoins beheren, moeten dit vooralsnog buiten het traditionele bankensysteem om doen. De nieuwe software van FIS maakt gebruik van het geavanceerde FIS Digital One Mobile-systeem. De techniek stelt banken in staat om bitcoin-diensten aan te bieden via hun eigen reguliere systeem, waardoor klanten in één oogopslag hun bitcoin-holdings naast hun traditionele rekeningen kunnen bekijken en beheren.

De software voor het bewaar- en handelsplatform voor het beheer van de bitcoin-transacties wordt opgeleverd door NYDIG, een financiële technologieleverancier gericht op bitcoin. Eind 2020 zijn FIS en NYDIG de samenwerking aangegaan met Quontic Bank. De digitale bank, gevestigd in New York, is de eerste financiële instelling in de Verenigde Staten die live gaat met de Bitcoin Rewards-betaalpas. Overigens heeft de venture-tak van FIS – een vooralsnog onbekend bedrag – geïnvesteerd in NYDIG.

Samenwerking FIS en NYDIG leidt tot 'mainstream bitcoin-portemonnee'

Gelijktrekken van het speelveld

Volgens Rob Lee, hoofd van Global Core Banking and Channels bij FIS, blijft de waarde van bitcoin toenemen. “FIS is erop gericht om banken in staat te stellen te reageren op de groeiende marktvraag, waardoor zij hun klanten beter van dienst kunnen zijn. Door deze mogelijkheden te ontgrendelen voor financiële dienstverleners, wordt het speelveld voor bankieren met bitcoin gelijkgetrokken en worden verdere innovaties gestimuleerd.”

“Hoewel de acceptatie van bitcoins toeneemt, bestaat er wel degelijk een kloof in toegankelijkheid en geloofwaardigheid voor mensen die zich met bitcoins bezig houden. Met ons partnerschap met FIS overbruggen wij deze kloof”, legt NYDIG-CEO en oprichter Robert Gutmann uit. “Onze samenwerking luidt een nieuw tijdperk in van financiële vrijheid, keuze en vertrouwen voor consumenten bij hun bestaande banken.”

China says no

Hoewel de eerste Amerikaanse bank de nieuwe techniek al geadopteerd heeft, druist de software in tegen het Chinese beleid omtrent bitcoins. De centrale bank in China herhaalde onlangs zijn verklaring dat cryptomunten niet gebruikt kunnen worden om mee te betalen. Die verklaring droeg bij aan de nieuwe verkoopgolf: op het cryptoplatform Coindesk dook de bitcoin verder omlaag naar het laagste niveau sinds februari dit jaar.

Lees ook:
Opinie: Dit kunnen banken met Bitcoin
Teunis Brosens over CBDC: ‘Welk probleem lost het op?’