Opinie: Dit kunnen banken met Bitcoin

10 mei 2021 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Benedikt Goetz, BaaS-specialist en Head of Crypto bij Railsbank, zet zijn visie uiteen hoe banken de Bitcoin kunnen integreren in hun financiële dienstverlening en welke consequenties daaraan kleven.

Steeds meer institutionele beleggers en grote banken onderzoeken de mogelijkheden die Bitcoin hen en hun klanten te bieden heeft. Zelfs de Europese Centrale Bank heeft zich uitgesproken over een mogelijke crypto-euro. Ondanks deze enorme, wereldwijde toestroom van beleggers en banken in de afgelopen maanden, blijft er een onopgeloste vraag: wie reguleert Bitcoin? En wat gebeurt er wanneer banken besluiten om Bitcoin massaal te omarmen?

Bitcoin: een wet op zichzelf

In tegenstelling tot nationaal fiatgeld wordt Bitcoin niet gereguleerd door een gecentraliseerde autoriteit. De cryptocurrency is afhankelijk van de activiteit van 'miners'. Simpel gezegd wordt de waarde van de Bitcoin bepaald door hun documentatie van alle blockchain transacties. Als er dus iemand “eigenaarschap” over de digitale munt heeft, dan zijn het de miners én degenen die nieuw gemunte Bitcoins kopen. Zij hebben met hun bezit, kennis en (trans)acties de grootste vinger in de pap.

Dit kunnen banken met Bitcoin

Inmiddels overwegen steeds meer grote banken om in de Bitcoin-handel te stappen. ABN AMRO is hier al mee gestart. De bank onderzoekt de effecten van blockchain op zijn kernprocessen, producten en diensten om zo de perfecte cryptodienst aan te kunnen bieden. Dit doet ABN AMRO onder andere samen met ING. Ook Rabobank experimenteert met blockchain. Zo heeft Rabobank bijvoorbeeld afgelopen jaar een intercontinentale transactie van 12 miljoen euro met blockchain afgewikkeld.

Hoewel het logisch is dat banken werken aan eigen cryptodiensten, is het verloop ervan opmerkelijk. Lange tijd hebben banken aan de zijlijn gestaan terwijl eerst de retailsector en later grote organisaties cryptocurrency omarmden. Enfin, nu nemen ze zelf de touwtjes in handen en nemen ze de directe route.

Een goede keuze volgens mij, want waarom alleen PayPal al het plezier laten hebben? De fintech gigant kondigde in oktober 2020 aan ondersteuning te bieden voor verschillende cryptocurrencies, waardoor alle 346 miljoen Paypal-gebruikers crypto kunnen kopen, verkopen, bewaren en zelfs uitgeven bij 26 miljoen deelnemende organisaties.

Zo zouden banken Bitcoin kunnen aanbieden

Zoals gezegd, banken hebben geen controle over Bitcoin. Er zijn echter wel een paar wegen die ze kunnen bewandelen om cryptodiensten aan te bieden. Banken zouden bijvoorbeeld een zelfde soort service aan kunnen bieden als PayPal: (ver)koopdiensten aanbieden en voorkomen dat gebruikers hun crypto-bezit buiten de bank brengen. Met andere woorden, klanten kunnen Bitcoins kopen vanuit hun mobiele bankapp en deze vervolgens uitgeven met een bankpas/mobiele app, maar het is verboden om de Bitcoins naar een hardware wallet te sturen. In dit scenario zou de bank dus functioneren als een soort omheinde tuin.

Een andere mogelijkheid is dat banken zelf crypto bezitten en aanbieden nadat ze eigen reserves hebben aangelegd. Deze actie zou zeker een nieuw tijdperk in crypto inluiden: een van licenties, registraties en regelgeving. Terwijl verschillende cryptobeurzen toezichthouders hebben ontweken door zich in verafgelegen plaatsen te vestigen en te profiteren van de obscure regelgeving, zullen banken eerder te maken krijgen met sancties en gestraft worden voor bijvoorbeeld onjuist risicobeheer. Denk aan het voorbeeld van KuCoin, de cryptobeurs die werd gehackt en daardoor 280 miljoen dollar kwijtraakte. Wat er gebeurd zou zijn als KuCoin een Nederlandse - of Europese - bank was? Een leger aan auditors die elk papiertje binnen de bank hadden omgekeerd, een grote boete en een nieuwe regelgeving omtrent controles.

Hoewel de opkomst van Bitcoin-banken van veel kanten stof zal doen opwaaien, zou de waarde van Bitcoin er ook door kunnen stijgen. Wat er ook gebeurt, de komende jaren zullen fascinerend zijn.

Een artikel van Benedikt Goetz, BaaS-specialist en Head of Crypto bij Railsbank.