Rabobank wikkelt intercontinentale tarwetransactie af via blockchain

17 april 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Onlangs wikkelde Rabobank een transactie af van een lading tarwe met een waarde van $12 miljoen. Op zichzelf is dat niet zo nieuwswaardig, maar wel dat dit gebeurde met behulp van blockchain. De doorlooptijd bedroeg vijf dagen, waar een dergelijke transactie via de reguliere manier zomaar een maand kan duren vanwege alle administratieve handelingen. Handelingen die in dit geval werden overgenomen door ‘smart contracts’.

Blockchain hangt inmiddels al zeker een jaar of vijf boven de markt. Financiële instellingen behoren volgens IT-dienstverlener Topicus tot de meest actieve partijen die testen met deze geavanceerde technologie, maar testen is waar het voorlopig hoofdzakelijk ook bij blijft. De vraag of blockchain inderdaad gaat zorgen voor een grondige disruptie van de financiële sector staat nog open.  

Een regelmatig gehoorde beschouwing is dat bedrijven vooral in blockchain investeren omdat de rest het ook doet en dat zij daarmee hun technologische vooruitstrevendheid willen aantonen. Wat de beweegredenen ook mogen zijn, banken testen inmiddels heel wat af met blockchain. Rabobank blijft daarbij niet achter. De coöperatieve bank wikkelde onlangs met succes een transactie af van een partij tarwe, met een waarde van $12 miljoen. De tarwe verwisselde van eigenaar tussen Noord-Amerika en Zuid-Oost Azië, wat het meteen een intercontinentale transactie maakte.

Rabobank werkte bij het project samen met het Amerikaanse landbouwconcern Cargill en het Singaporese Agrocorp International. Met name die eerste is een speler van formaat. Cargill draaide in 2018 een omzet van maar liefst $114 miljard, ongeveer tien keer zoveel als het toch ook niet geringe Rabobank. 

Er komt doorgaans nogal wat papierwerk kijken bij transacties van dergelijke omvang, zeker wanneer ze via meerdere continenten verlopen. Het kan normaal gesproken zomaar een maand duren voordat alles rond is qua administratieve afhandeling. Via het blockchain-platform van DLTledgers is het volledige document- en handeluitvoeringsproces gedigitaliseerd, met behulp van zogeheten ‘smart contracts’, computergeprogrammeerde overeenkomsten die in principe onwrikbaar zijn. Smart contracts hebben geen notariële autoriteit nodig om de overeenkomst te bezegelen. De doorlooptijd werd zodoende teruggebracht tot slechts vijf dagen.