ABN AMRO voltooit blockchain pilot in Rotterdamse haven

05 juli 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Met succes hebben ABN AMRO, Havenbedrijf Rotterdam en Samsung een blockchain-pilot afgerond met betrekking tot containervervoer. Met inzet van blockchain-platform Deliver werd een container van Zuid-Korea naar Nederland vervoerd, volledig papierloos en direct gefinancierd. 

De drie partijen startten hun pilot vorig jaar in oktober. Het doel van de pilot was het volledig integreren van tot nu toe tamelijk gescheiden circuits binnen de wereld van containervervoer: betalingen, administratie en het fysieke vervoer. Via smart contracts worden alle vormen van relevante informatie tijdens het vervoer gelogd op een blockchain. Omdat smart contracts opgesteld zijn in computercode valt er in principe niet mee te knoeien, tenzij er in de code zelf fouten zitten. In vaktaal spreekt men van ‘integraal ketenbeheer’. 

Voor ABN AMRO was dit project ten eerste een mooie kans om in de praktijk te experimenteren met blockchain en ten tweede een uitgelezen mogelijkheid om aan te tonen waar de bank op technologisch vlak inmiddels toe in staat is. ABN AMRO stelt dat de succesvolle pilot bewijst dat blockchain de potentie heeft om integraal ketenbeheer volledig over te nemen en traditionele werkwijzen omver te werpen. 

Met de pilot heeft ABN AMRO - tezamen met het Havenbedrijf Rotterdam en Samsung - waardevolle ervaring opgedaan, ervaring die de bank wil delen met andere vervoerders uit verschillende sectoren. "Wij zetten sterk in op het helpen van onze klanten in hun proces om handelsstromen volledig te automatiseren. Alle partijen die betrokken zijn bij handelsstromen kunnen zo profiteren van effectievere controle, grotere efficiëntie, transparantie en traceerbaarheid", aldus Edwin van Bommel, Chief Innovation Officer bij ABN AMRO.

Financiële sector en blockchain

Uit recent onderzoek van IT-dienstverlener en software-ontwikkelaar Topicus blijkt dat de financiële sector voorop loopt in de adoptie van blockchain. Van de tien financieel dienstverleners zijn er zeven actief met of hebben plannen voor de uitvoering van blockchain-projecten. Hoewel blockchain op consumenten-schaal nog moeilijk commercieel uit te baten is, lijkt dat voor bedrijven toch iets anders te liggen. Vooral bij de inrichting van grote administraties, waarbij normaal veel papierwerk komt kijken.