Deutsche Bank schikt voor $75 miljoen met Epstein-slachtoffer

24 mei 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

Deutsche Bank heeft een schikking van $75 miljoen getroffen in een rechtszaak die was aangespannen door een van de slachtoffers van Jeffrey Epstein. De voormalig Amerikaans investeerder werd verdacht van talloze zedendelicten. Alvorens hij echter vervolgd kon worden, pleegde hij in 2019 onder verdachte omstandigheden zelfmoord in zijn cel.  

Aanklagers stelden dat de bank de misbruikpraktijken van Epstein mede gefaciliteerd zou hebben door hem financiële diensten te blijven leveren. De miljardair was van 2013 tot en met 2018 klant bij Deutsche Bank.

Banken hebben de plicht om melding te maken van verdachte transacties, maar daar ging het volgens de aanklagers mis. Epstein zou zijn rekening namelijk hebben gebruikt om schikkingen te betalen met advocatenkantoren, geld naar vrouwen in Oost-Europa over te maken en in totaal zo’n $800.000 op te nemen.

Deutsche Bank schikt voor $75 miljoen met Epstein-slachtoffer

De aanklagers stipten daarnaast aan dat Epstein al sinds 2008 te boek stond als zedendelinquent, toen hij in Florida werd veroordeeld voor kindermisbruik. Ondanks zijn voorgeschiedenis besloot Deutsche Bank om Epstein als klant aan te nemen.

In 2020 ontving de bank ook al een boete van $150 van de Amerikaanse autoriteiten vanwege falend toezicht – onder meer op de financiële zaken van Epstein.

"Door de schikking kunnen tientallen overlevenden van Jeffrey Epstein eindelijk proberen hun vertrouwen in ons systeem te herstellen”, legt een van de advocaten uit. “Wetende dat alle individuen en entiteiten die Epsteins seksueel misbruik en mensenhandel hebben gefaciliteerd, eindelijk ter verantwoording worden geroepen.”

Ongetwijfeld werd de rechtszaak goed in de gaten gehouden door JP Morgan Chase. De Amerikaanse bank staat eenzelfde rechtszaak te wachten. Epstein was daar van 1998 tot en met 2013 klant.