Investment banker aangeklaagd voor Libor-fraude

19 juni 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen

Investment banker Tom Hayes is afgelopen dinsdag in het Verenigd Koninkrijk strafrechtelijk aangeklaagd door de Serious Fraud Office* (SFO) voor in totaal 8 gevallen van ernstige fraude. De voormalige handelaar van UBS en Citigroup zou volgens ingewijden betrokken zijn geweest bij het manipuleren van de Libor rentetarieven** (London interbank offered rate).

Tophandelaar Hayes
Eind vorig jaar in december werd Hayes al gearresteerd, maar mocht toen na betaling van de borg weer naar huis. Hayes, woonachtig nabij Londen, verwierf bekendheid als een van de beste handelaren in Tokio, waar hij zijn loopbaan lange tijd vormgaf. Als handelaar werkte hij o.a. voor UBS (van 2006-2009) en vervolgens Citigroup, die hem voor $5 miljoen wegkaapte bij de Zwitserse bank in 2009. Van collega’s kreeg Hayes de bijnaam “The Rainman”, aangezien hij briljant was, maar sociaal gezien wat steekjes zou laten vallen.

Investment banker - Libor fraude

Persoonlijke vervolging
Het zal voor het eerst zijn dat de Britse overheid een individueel persoon laat aanklagen voor fraude. De enige reactie die Hayes destijds officieel afgaf was aan The Wall Street Journal begin dit jaar, waarin hij zei: “Dit gaat veel hoger dan mij”. Hayes werkt overigens wel mee aan het onderzoek van het SFO en probeert samen dossiers op te bouwen tegen andere personen binnen de beide banken waar hij werkte, die ook betrokken zouden zijn bij manipulatiepraktijken. De advocaat van Hayes wilde afgelopen maandag geen reactie afgeven.

* Het SFO is de onafhankelijke Engelse opsporingsdienst voor zware fraude en valt onder het toezicht van de Attorney General, de belangrijkste wettelijke adviseur van de overheid. Het SFO heeft als doel de maatschappij te beschermen door het onderzoeken van- en, indien nodig, het vervolgen van mensen die serieuze en complexe fraude plegen.

** De Libor rente wordt aangehouden voor tal van financiële producten, zoas derivaten, hypotheken en andere financiële contracten.