Rabobank ontvangt onverwacht hoge boete Libor fraude

23 oktober 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Al lange tijd hangt een boete voor de Rabobank voor haar rol in de Libor fraudezaak in de lucht. Volgens de Financial Times (op basis van bronnen rond de zaak) zal de hoogte van deze boete 1 miljard dollar bedragen (€725 miljoen). Volgens de Britse krant wordt de boete mogelijk volgende week al uitgedeeld.

Rabobank heeft voorbereidingen getroffen om boete op te vangen

Vorig jaar werd de Rabobank, naast elf andere banken, aangeklaagd wegens fraude met de Libor rente. De bank heeft zich afgelopen zomer voorbereidt op een hieruit volgende financiële tegenslag en heeft geld opzij gezet om een boete op te vangen en vervolging af te kopen. De bank liet zich toen niet uit over de hoogte van dat bedrag.

Rabobank - Libor

Rabobank ontvangt hoge boete

Het is de vraag of Rabobank rekening heeft gehouden met een dergelijke grote boete. De boete is namelijk hoger dan verwacht. Tot nu toe hebben drie banken schikkingen getroffen in verband met de Libor-zaak. Eerder betaalde de Zwitserse bank UBS al een boete van omgerekend €1,2 miljard vanwege het Libor-schandaal. Royal Bank of Scotland (RBS) moest €453 miljoen betalen en Barclays €360 miljoen voor het frauderen met het interbancaire rentetarief. Dit betekent dat Rabobank na UBS de hoogste straf krijgt van alle tot nu toe aangepakte banken.

Ook schikking met DNB noodzakelijk

De Financial Times meldt tevens dat de boete aan de Rabobank wordt opgelegd door zowel de Amerikaanse en Britse autoriteiten als door De Nederlandsche Bank (DNB). Het DNB-deel van de boete zou wel relatief klein zijn. Dit betekent dat de Rabobank een schikking moeten bereiken met zowel de Britse en Amerikaanse marktautoriteiten als met De Nederlandsche Bank. Als onderdeel van de schikking met de Rabobank, zou ook een voormalige handelaar van de bank, Paul Robson, in de VS worden aangeklaagd.

Libor fraudezaak

De Libor rente is een zeer invloedrijke rentevoet die dagelijks wordt vastgesteld door middel van een enquête onder de grootste banken. In deze enquête  wordt uitgevraagd tegen welke tarieven zij onderling denken te kunnen lenen. 12 banken worden verdacht van het bewust manipuleren van deze Libor rente voor eigen gewin of om zich sterker voor te doen dan zij zijn. De Libor rente is van invloed op tarieven die consumenten en bedrijven betalen voor hun leningen. De Rabobank is de enige Nederlandse bank die in het panel van banken zat dat de Libor rente vaststelde.