Sipko Schat treedt per direct terug uit RvB Rabobank

18 november 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Uiteindelijk is het doek toch gevallen. Sipko Schat, die bij de Rabobank 9 jaar lid van de Raad van Bestuur (RvB) was en in totaal meer dan 25 jaar bij Rabobank heeft gewerkt, verlaat vandaag alsnog de RvB van de bank. Het draagvlak bij de lokale banken van de Rabobank blijkt toch niet voldoende. Schat kreeg na het vertrek van bestuursvoorzitter Piet Moerland eind oktober aanvankelijk nog het vertrouwen van de toezichthouders, maar de Raad van commissarissen komt nu toch tot de eindconclusie dat Schat moet aftreden.

Sipke Schat begon zijn loopbaan bij Rabobank in 1985 als Senior Bedrijfsjurist (1985-1990). In de meer dan 25 jaar dat hij werkzaam was bij Rabobank klom hij op de carrièreladder, zo was hij onder andere Senior Manager Structured Finance (1990-1995), Hoofd Structured Finance Europe (1995-1999), Global head Corporate Finance (1999-2002), en was hij vanaf 2006 tot aan vandaag Lid van de Raad van Bestuur van Rabobank Nederland. Daarnaast was hij ook Vice-voorzitter van de Managing Board (2006-2009) en Voorzitter van het Wholesale managementteam (2009-heden).

Sipko Schat - Rabobank

Reacties op het vertrek

Na het vertrek van Piet Moerland als bestuursvoorzitter* was het de vraag wat er met Schat zou gebeuren. Schat, die in de Raad van Bestuur van Rabobank eindverantwoordelijk was voor het Libor schandaal, leek eind oktober nog gespaard te worden.

Volgens Wout Dekker, President-commissaris van de Rabobank is het aftreden van Schat “een moeilijk besluit geweest voor alle partijen”. De kersverse voorzitter van de RvB, Rinus Minderhoud geeft verder aan: “Wij verliezen in hem een internationale topbankier; een gewaardeerd collega die veel voor de Rabobank heeft betekend”.

Vertrekregeling

Het is vooralsnog onbekend hoe de vertrekregeling van Sipko Schat eruit zal zien. Een onafhankelijke partij zal gevraagd worden om deze regeling te bepalen, mede ook omdat zulke vertrekvergoedingen een gevoelig karakter hebben. Verder is nog onduidelijk wanneer een nieuw bestuurslid zal aantreden. De RvC zal hierover binnenkort moeten beslissen.

* Piet Moerland maakte eind oktober zijn vertrek bekend als bestuursvoorzitter van Rabobank Nederland. De aanleiding voor zijn vertrek was de onverwacht hoge schikking van €774 miljoen voor de betrokkenheid van Rabobank bij het Libor-schandaal.