Zwitserse banken onder vuur voor fraude in valuta

10 oktober 2013 Consultancy.nl

En opnieuw lijkt het raak te zijn in de bankensector. Diverse Zwitserse banken worden er volgens Britse media van verdacht te hebben gesjoemeld met de koersen van vreemde valuta. De fraude zou verder reiken dan alleen Zwitserland en zou een globaal karakter hebben volgens Finma, een Zwitserse financiële toezichthouder. Finma gaat de doorlichting van banken leiden in coöperatie met instanties in overige landen. De Britse overheid gaf vier maanden terug aan dat ook zij mogelijke valutafraude door diverse banken onder de loep zouden gaan nemen. De Zwitsers volgen nu dit voorbeeld.

LIBOR

Sinds het begin van de crisis in 2007 zijn er tal van schandalen te betreuren geweest. Met name gesjoemel met de Libor-rente de rente die banken elkaar onderling in rekening brengen voor leningen, is veel voorgekomen. Begin deze maand gaf de Europese Commissie al aan dat het uit moet zijn met fraudepraktijken ten aanzien van rentetarieven op de internationale kapitaalmarkt. De Europese Commissie pleit voor meer transparantie en zwaardere geldstraffen als banken over de schreef gaan. Versterkt toezicht op de vastgestelde tarieven is nodig, zowel nationaal als binnen Europa stelt Europees commissaris Michel Barnier.

Zwitserland

Nederland

Ook in Nederland worden nog altijd verbanden gelegd met LIBOR manipulering. Hoewel onderzoeken nog lopen, heeft bijvoorbeeld Rabobank in de eerste helft van dit jaar een LIBOR voorziening getroffen, aangezien de bank verwacht een schikking te zullen treffen.

Of het huidige fraudeonderzoek door Finma de Zwitserse banken UBS en Credit Suisse betreft is niet bekend. De beide banken doen geen uitspraken naar aanleiding van het aangekondigde onderzoek. UBS werd al eerder bestraft door de Monetary Authority Singapore (MAS), voor betrokkenheid bij het sjoemelen met de hoogte van koersen van vreemde valuta en de bepaling van rentetarieven. Samen met ING, RBS en nog 17 banken werden zij door de toezichthouder van Singapore bestraft voor fraude.

Nieuws

×