30 commissarissen uit bankenwereld in Top 100

23 december 2016 Banken.nl 8 min. leestijd
Meer nieuws over

In de 2017-editie van de Management Scope top 100 commissarissen zijn 30 commissarissen uit de bankensector te vinden. De lijst wordt dit jaar aangevoerd door een commissaris van een bank, namelijk oud-Shell-topman Jeroen van der Veer, die al enkele jaren voorzitter van de raad van commissarissen is bij ING.

Management Scope heeft onlangs de 2017 editie van zijn top 100 commissarissen uitgegeven. Ieder jaar doet het vakblad onderzoek naar meest invloedrijke commissarissen van Nederland. Om in aanmerking te komen voor een plaats in de top 100 moet een commissaris ten minste twee verschillende commissaris of bestuursfuncties bekleden bij de belangrijkste ondernemingen van Nederland. Dit jaar kent de lijst zestien commissarissen die vorig jaar niet in de lijst stonden, en is het aantal vrouwen toegenomen tot 28, waarvan acht voorzitter van de raad van commissarissen (RvC) zijn. Alle commissarissen in de lijst zijn tussen de 44 en 73 jaar oud, met een gemiddelde van 62 jaar.

Top 3
Dit jaar wordt de top 100 commissarissen aangevoerd door voormalig Shell topman Jeroen van der Veer, onder meer de voorzitter van de RvC van ING en Philips, die al zeven jaar in de top 10 van de lijst staat. De nummer 1 van vorig jaar, Heineken RvC-voorzitter Hans Wijers, staat nu op de tweede plek. Wijers is daarnaast deputy chairman bij Shell en kent Van der Veer goed, beide heren zaten bovendien in de RvC van Het Concertgebouw, die wordt voorgezeten door Wijers. De top drie wordt gesloten door Ben van der Veer, oud KPMG-voorman en voorzitter van de auditcommissie bij onder meer AEGON en FrieslandCampina.

Bankierslijst
Naast #1 Jeroen van der Veer, zijn er in de rest van de lijst nog eens dertig commissarissen te vinden die actief zijn in het bankwezen, waaronder ook tien vrouwen – ruim een derde van het totale aantal vrouwelijke commissarissen in de lijst. Zo volgen direct na de top 3 twee commissarissen uit de bankensector met op #4 Petri Hofsté, RvC-voorzitter bij Achmea Bank, en commissaris bij onder meer KAS Bank en BNG Bank. Met haar #4 positie is Hofsté, die vorig jaar nog op de 11e plek te vinden was, de hoogst geplaatste vrouw op de lijst. Op de vijfde plek staat nog een financieel zwaargewicht, namelijk Jan Nooitgedagt, de oud-voorzitter van de RvC van VIVAT, vice-voorzitter bij BNG Bank, en commissaris bij broker Robeco en sinds september 2016 ook bij Rabobank. Opvallend genoeg werd eind 2016 aangekondigd dat ook Hofsté was aangedragen voor een commissariaat bij de grootbank. Nooitgedagt is maar liefst 28 plekken gestegen, mede door zijn aanstelling bij Rabobank.

De eerstvolgende bancaire commissaris is opnieuw een vrouw. Pauline van der Meer – Mohr is naast haar commissariaat bij HSBC Holdings eveneens voorzitter van de RvC van accountants- en adviesorganisatie EY. Op de 18e plek volgt een collega-commissaris van Jeroen van der Veer, namelijk Henk Breukink, die naast zijn commissariaat bij ING Groep onder meer voorzitter is van de RvC van Nieuwe Steen Investments en voorzitter van de Raad van Toezicht van Hogeschool InHolland.

Net buiten de top 20 staat op #21 Feike Sijbesma, die zijn CEO-rol bij DSM combineert met een commissariaat bij DNB. Ten opzichte van vorig jaar is hij negen plekken gestegen in de lijst en blijft daarmee net #22 Sjoerd Eisma voor – de RvC-voorzitter van HAL en Robeco-commissaris steeg vijf plekken in deze editie. Deze stijgingen vallen echter redelijk in het niet bij de sprongen die de volgende twee bankencommissarissen hebben gemaakt. Op #23 staat Charlotte Insinger, afkomstig van de 43e plek en onder meer commissaris bij SNS Bank. Dick Sluimers, commissaris bij onder meer AkzoNobel, Euronext en NIBC, steeg van de 66e plek naar de 26e in de lijst voor 2017, waarmee hij zich de snelste stijger onder de mannelijke commissarissen mag noemen.

Verdere commissarissen uit het bankwezen in de top 100 zijn:

29. Ron Icke, RvC-voorzitter DPA, RvC-voorzitter ORMIT, KAS Bank (positie vorig jaar: 37)
30. Rob Ruijter, RvC-voorzitter Delta Lloyd (45)
32. Jos Streppel, RvC-voorzitter LeasePlan Corporation, vice-RvC-voorzitter Van Lanschot (-)
34. Arjen Dorland, ABN AMRO, Robeco (-)
36. Gerrit Zalm, (vertrekkend) CEO ABN AMRO, Shell (47)

40. Jos Nijhuis, SNS Bank, ceo Schiphol Group (51)
41. Maurice Oostendorp, ceo SNS Bank, RvC-voorzitter ASN Bank, vice-RvC-voorzitter NWB Bank (-)
43. Irene Asscher-Vonk, Rabobank (58)
46. Laurence Mulliez, SBM Offshore, Green Investment Bank (88)
47. Tjalling Tiemstra, ABN AMRO (-) 

48. Lakshmi Mittal, ceo ArcelorMittal,
Goldman Sachs (61)
55. Rinse de Jong, RvC-voorzitter Rabobank Arnhem en Omstreken (32)
58. Jaap van Manen, vice-RvC-voorzitter DNB (53)
59. Olga Zoutendijk, RvC-voorzitter ABN AMRO (-)
61. Jeanine Helthuis, Van Lanschot (68)

62. Leonhard Degle, Rabobank (78)
75. Elco Brinkman, RvC-voorzitter Rabo Vastgoedgroep, BMC (74)
86. Fieke van der Lecq, Delta Lloyd, Syntrus Achmea, RvC-voorzitter rvt Stichting Pensioenfonds Robeco (60)
89. Annemieke Roobeek, ABN AMRO (70)
92. Steven ten Have, RvC-voorzitter Cito, ABN AMRO (91)
94. Wim van den Goorbergh, RvC-voorzitter NIBC, RvC-voorzitter DELA (92)
100 Marry de Gaay Fortman, DNB, GVB (-)