Spotcap: Vijf verborgen hotspots voor ondernemers

12 juni 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Online kredietverstrekker Spotcap heeft onlangs een lijst van de vijf aantrekkelijkste ‘verborgen’ landen voor ondernemers opgesteld. Deze ‘MKB-hotspots’ omvatten Nederland, Zweden, Spanje, Estland en Oostenrijk.

Het financieringslandschap is zowel in Nederland als wereldwijd bezig met een snelle omwenteling. Sinds de start van de crisis ondervindt het MKB problemen om via de bank aan ondernemings-krediet te komen, doordat de uitleencapaciteit van financiële instellingen aan banden is gelegd met nieuwe aangescherpte regelgeving. Als gevolg is de alternatieve financieringsmarkt aan een opmars begonnen, met nieuwe vaak digitale spelers die financiering aanbieden voor ondernemingen.

Spotcap
Eerder dit jaar maakte opnieuw een nieuwe speler zijn intrede in de Nederlandse alternatieve financieringsmarkt. Het in Berlijn gevestigde Spotcap ging vorig jaar van start in Spanje en kondigde op 4 maart 2015 zijn intrede op de Nederlandse markt aan. De onafhankelijke kredietverstrekker berekend via een eigen algoritme binnen enkele minuten de kredietwaardigheid van een onderneming en doet vervolgens een aanbod voor flexibel zakelijk krediet tussen de €1.000 en €100.000. 

Spotcap is begin deze maand ook van start gegaan in Australië. “Ons doel is om onze zakelijke kredieten op die markten aan te bieden waar de financieringsbehoefte onder kleine ondernemers het grootst is. We willen in deze markten marktleider worden als aanbieder van korte termijn zakelijke kredieten”, zegt Niels Turfboer, managing director Benelux en UK.

Spotcap - Eenvoudig een zakelijk krediet

Vijf hotspots
Om ondernemers internationaal te helpen, stelde Spotcap een lijst van vijf verborgen hotspots voor ondernemers op. Want “succesvol zijn als ondernemer, is niet alleen een kwestie van de juiste timing, maar ook van de juiste plaats”, aldus de online kredietverstrekker. De Europese landen die volgens Spotcap de meest voordelige omstandigheden voor ondernemers bieden, zijn Zweden, Nederland, Estland, Spanje en Oostenrijk. Zweden excelleert door uitstekend ondernemerschapsonderwijs, wet- en regelgeving voor MKB en een hoog rendement op geïnvesteerd vermogen voor middelgrote en kleine bedrijven. Ook Nederland heeft ‘een bloeiende start-up scene’, mede doordat het MKB en ondernemerschap hoog op de politieke agenda staan en de ondernemersdichtheid zo’n 6% hoger ligt dan het Europees gemiddelde.

Estland heeft een klimaat gecreëerd waarin het MKB veel vrijheid heeft om te ondernemen en heeft in 2013 zelfs de ambitie uitgesproken om Estland het meest aantrekkelijke vestigingsland ter wereld te maken voor het vestigen van een nieuwe onderneming. De financiële crisis heeft in Spanje gezorgd voor een stevige groei van het aantal MKB-ondernemingen en het land is volgens Spotcap dan ook “op weg om een ‘powerhouse’ voor MKB te worden.” Oostenrijk profiteert vooral van zijn geografische ligging in de buurt van veel opkomende economieën in Oost- en Centraal-Europa. 

Nederland als hotspot
Dat Nederland een hotspot is voor – vooral FinTech – ondernemers en start-ups is ook op Banken.nl niet onopgemerkt gebleven. Zo staat Nederland in de Top 5 Europese landen qua FinTech investeringen, riep internationale banking blog Bank Innovation Amsterdam uit tot het nieuwe centrum voor FinTech, en ook krijgen FinTech-ondernemingen steeds meer steun vanuit de financiële sector. Recente voorbeelden zijn ontmoetingen met AFM, forse investeringen in start-ups door verzekeraar Aegon en een Amsterdamse co-working space voor start-ups uit initiatief van ABN AMRO en The Startup Orgy.