FinTech investeringen verdrievoudigen naar 12 miljard

22 april 2015 Banken.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wereldwijde investeringen in FinTech zijn het afgelopen jaar verdrievoudigd van $4 miljard in 2013 naar $12 miljard in 2014. Dit blijkt uit onderzoek van Accenture. De groei van FinTech-investeringen kan zowel bedreigingen als kansen bieden voor banken, die volgens het consultancybureau zichzelf snel zullen moeten aanpassen en een nieuwe bedrijfscultuur moeten ontwikkelen om niet achter te blijven.

Accenture heeft recent een nieuw rapport uitgegeven over investeringen in financiële technologie (afgekort tot FinTech) genaamd ‘The Future of Fintech and Banking: Digitally disrupted or reimagined?’ Voor het onderzoek heeft het consultancybureau gebruik gemaakt van de FinTech-investeringsdata van CB Insights, een wereldwijde venture-finance data en analistenbureau, en voerde een surveyonderzoek uit onder 25 senior leidinggevenden binnen de bankensector met een focus op innovatie.

Global-Fintech-Financing-Activity

Het onderzoek toont aan dat er een sterke toename is geweest in het totale bedrag dat in FinTech-ondernemingen is geïnvesteerd. Wereldwijd is het totale investeringsbedrag verdrievoudigd van $4,05 miljard in 2013 naar $12,2 miljard in 2014, waarvan het overgrote deel in de VS werd geïnvesteerd. De grootste regionale groei werd echter gerealiseerd in Europa, waar het bedrag met 215% groeide naar een totaal van $1,48 miljard in 2014.

Global-FinTech-Financing-Activity-Per-continent

Het Verenigd Koninkrijk en Ierland domineren de Europese FinTech markt en zijn gecombineerd goed voor meer dan twee vijfde (42%) van het Europese totaal– met een geïnvesteerd bedrag van $623 miljoen in 2014. Andere regio’s in Europa waar veel in FinTech geïnvesteerd wordt zijn Scandinavië ($345 miljoen) en Duitsland ($82 miljoen). Ook Nederland levert een aanzienlijke portie van de totale Europese investeringen – hoewel het aantal deals laag blijft werd in 2014 $306 miljoen (zo’n 20% van het Europese totaal) geïnvesteerd in FinTech.

Top-5-European-Regions-for-Fintech-Investment-Activity-2014

Volgens Julian Skan, Managing Director bij Accenture, vertegenwoordigd de toename in FinTech investeringen zowel kansen als bedreigingen voor banken. “FinTech sterkt nieuwe concurrenten en start-ups om delen van het zakenterrein van banken in te bewegen, maar, enigszins paradoxaal, helpt het banken ook om betere, handzamere producten en diensten voor hun klanten te creëren. Daarnaast leidt het ook tot toenemende samenwerkingen tussen traditionele banken en innovatieve start-ups en technologiebedrijven wat kan resulteren in totaal nieuwe business modellen en omzetstromen”, legt Skan uit.

Digitale revolutie
Het onderzoeksrapport laat verder zien dat niet alle banken zich hebben gewapend voor de digitale revolutie. 72% van de respondenten heeft het gevoel dat hun bank een gefragmenteerde en opportunistische aanpak heeft als het gaat om digitale innovatie. Slechts 28% vindt de strategie van zijn of haar bank een samenhangend geheel. Bijna de helft (40%) denkt dat zijn bank te traag is met het inzetten van nieuwe technologie, wat ervoor zorgt dat het “een negatieve impact heeft op hun vermogen om waarde te realiseren of überhaupt geen netto voordeel oplevert.”

Strategy-in-place-for-digital-and-innovation

De grootste uitdagingen voor banken met het oog op de digitale revolutie zijn talent/vaardigheden en cultuur. 80% van de respondenten geeft aan dat hun bank slechts “iets” of “minimaal” uitgerust is voor het digitale tijdperk wanneer het op vaardigheden en cultuur aankomt. Technologie uitdagingen staan op de derde plek – met 52% die aangeeft dat hun bank minimaal of matig is uitgerust voor dergelijke uitdagingen.

Equipped-to-deal-with-challenges

Toekomst
Ondanks de uitdagingen zijn banken optimistisch over de toekomst en gelooft 60% dat banken en nieuwe concurrenten naast elkaar kunnen bestaan met een gedifferentieerd dienstenaanbod. Zeven van de tien respondenten (72%) verwacht dat hun bank de investeringen in FinTech zullen verhogen in de komende twee jaar, 56% denkt dat hun bank de mogelijkheden van open innovatie zullen verkennen, en 32% zegt dat hun bank in de komende twee jaar een zakelijke venture capital tak zal oprichten.

“Banken beginnen zich het volle potentieel van digitale technologieën te realiseren, evenals hun potentieel om de bankensector te verstoren en te transformeren. De leiders erkennen dat digital veel verder gaat dan kanaal- en procesinnovatie – het lost de grenzen van de sector op en biedt kansen voor nieuwe business modellen en concurrenten, en banken hebben geen andere keus dan te innoveren om relevant te blijven voor hun klanten”, zegt Richard Lump, Group Chief Executive Financial Services bij Accenture. Hij voegt toe: “Maar banken zullen sneller moeten innoveren, leniger moeten worden en een meer ondernemende cultuur moeten ontwikkelen als zij effectief willen concurreren en willen voldoen aan de behoeften van klanten.”