ABN AMRO stapt in Brits data-analysebedrijf Quantexa

24 juli 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

ABN AMRO steekt miljoenen in data-analysebedrijf Quantexa. De Nederlandse bank is onderdeel van een consortium investeerders dat gezamenlijk zo’n €55 miljoen steekt in het Britse softwarebedrijf. HSBC en meerdere private equity-huizen vergezellen ABN AMRO bij deze investeringsronde.

Data-analyse staat hoog op de agenda bij veel bedrijven, niet in de laatste plaats bij banken. Met behulp van intelligente oplossingen kan men uit alle data die een bank beschikbaar heeft buitengewoon interessante conclusies trekken. Zowel om interne processen te optimaliseren – bijvoorbeeld door te ontdekken waar ‘waste’ zit of juist waar kansen niet worden gegrepen – als om klanten aanbiedingen te doen die almaar relevanter worden. Dat laatste is overigens nog steeds onderwerp van discussie

Quantexa is gespecialiseerd in het analyseren van data. Het in Londen gevestigde bedrijf bestaat pas vier jaar, maar timmert hard aan de weg. Naast inmiddels zo’n €70 miljoen aan investeringen mag het bedrijf erkende namen als HSBC, Standard Chartered, Shell en consultancy-organisatie Accenture tot de clientèle rekenen. Leiders van al deze bedrijven kunnen dankzij Quantexa beter gefundeerde beslissingen nemen, op basis van harde feiten en cijfers in plaats van onderbuikgevoelens of vermoedens. 

ABN AMRO neemt een deel in Quantexa via ABN AMRO Ventures, het fintech-investeringsvehikel van de bank. Bij ABN AMRO Ventures speurt men dagelijks naar interessante investeringsmogelijkheden, die zowel financieel als bedrijfstechnisch interessant zijn. Recent investeerde de bank nog in een andere data-onderneming, die grote brokken data opschoont tot alleen bruikbare data overblijft.  

Extra relevant voor ABN AMRO is dat Quantexa ook diensten biedt op het vlak van controle op witwassen, het doorlichten van klanten en meer in het algemeen het voorkomen van fraude. De bank is naarstig op zoek naar voldoende handjes om alle compliance-taken te kunnen afhandelen en wat extra kunstmatige hulp is daarbij ongetwijfeld van harte welkom.