Data science en data-analyse topprioriteit voor financiële leiders

07 januari 2019 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Zes op de tien bestuurders uit de financiële wereld bestempelen de inzet van data science en data-analyse als topprioriteiten voor het komende jaar. De juiste data biedt de ideale inzichten voor het maken van tactische en strategische keuzes. Of data het nieuwe goud is, wie weet. In elk geval kan het beschouwd worden als nieuwe currency en is het een aandachtspunt voor velen.

Voor financiële bestuurders wereldwijd speelt data een hoofdrol in het uitstippelen van het beleid. Met behulp van big data en slimme analyse van die data stellen bedrijven zichzelf in staat om een concurrentievoordeel te behalen. Het draagt bij aan het ontsluiten van commerciële inzichten, verhogen van de sales en het nemen van de juiste en gefundeerde beslissingen in bestuurskamers. Consultancyfirma Protiviti deed onderzoek naar het belang dat financiële bestuurders toedichten aan data. Daaruit blijkt dat voor de meerderheid van de ongeveer 400 respondenten data science en data-analyse inmiddels topprioriteit is.

Multi-inzetbaar

Juiste inzet van data kan bijna exact de klantwens doorgronden en daarop kunnen nieuwe producten ontworpen worden of bestaande op worden aangepast. Zo brengt het de dienstverlening naar een hoger niveau. Data-analyse kan ook een rol spelen in het voorkomen van schulden, door betalingsproblemen in een vroeg stadium te ontwaren. Zo speelt data science ook een rol in maatschappelijke zin. Ook intern kan data een belangrijke rol spelen. Business Intelligence (BI) helpt beleidsmakers de juiste keuzes te maken, risk-afdelingen kunnen op basis van patronen anticiperen op financiële risico’s of realtime rapporten uit te draaien voor toezichthouders.

top 10 financial priorities

Om daadwerkelijk waarde te kunnen onttrekken aan data is vanzelfsprekend de kwaliteit van de data van belang. Misschien wel van het grootste belang. Want zonder complete of kwalitatieve data wordt het analyseren ervan een hele kluif. Bijgevolg wordt het opstellen van bijvoorbeeld beleidsadviezen ook een stuk moeilijker. Goede data governance is van eminent belang. Bestuurders zouden daarom voortdurend moeten waken voor goede data governance binnen de organisatie, alsmede wie verantwoordelijk is voor welk stuk van de taart die data heet.  

Goede input vereist

Datakwaliteit gedijt onder gedegen datamanagement, iets dat de organisatie veel tijd en ook veel geld kan kosten. Maar eenmaal netjes opgetuigd biedt het beleidsmakers meer begrip en meer inzicht op het gebied van winstgevendheid en risk-management. Gebrekkige of onvolledige data kan juist leiden tot het omgekeerde. Dat geldt extra als we kijken naar het toenemende gebruik van machine learning en artificial intelligence. Als de input fout is zal de output vaak ook van weinig nut blijken te zijn. Het belang van datakwaliteit zal daarom enkel toenemen.

Beveiliging van data is key

De kwaliteit is één ding, maar beveiliging van data is een ander belangrijk aandachtspunt. Zeker sinds de GDPR in werking is getreden. Bedrijven kunnen rekenen op flinke boetes als ze onvoorzichtig of onjuist omgaan met data. Die boetes zijn in eerste instantie financieel van aard, maar zodra het in de publiciteit komt zal het ook met flinke reputatieschade gepaard gaan. Vertrouwen is een belangrijke propositie die banken nog altijd voor hebben op fintechs of tech-reuzen. Een instelling die dat vertrouwen verliest zal - naast het krijgen van een boete - vermoedelijk veel klanten gedag kunnen zeggen. Veiligheid en privacy prijken daarom niet voor niets bovenaan het lijstje van prioriteiten op het gebied van data.

RPA afwezig

Enigszins opmerkelijk aan het lijstje met prioriteiten is de afwezigheid van ‘robotics process automation’ (RPA). Hoewel vaak aanwezig in toekomstvisies en vergezichten vertaalt dat zich nog niet naar concrete interesse in het nu. Slechts één op de vijf respondenten beschouwt RPA als iets met hoge prioriteit in de komende twaalf maanden. Twee op de vijf respondenten classificeren RPA als lage prioriteit.

Volgens Tony Abel, Managing Director bij Protiviti, komt dat onder meer doordat bedrijven nog bezig zijn met het ontdekken van (de mogelijkheden van) RPA. De eeuwige concurrentiestrijd za RPA naar zijn verwachting echter steeds meer aandacht genereren. Het optimaliseren van processen is iets wat nooit ophoudt. “Één van de grootste voordelen van RPA is het overnemen van repetitieve handelingen op meerdere afdelingen. Afdelingen die te maken hebben met betalingsverkeer, bijvoorbeeld het openen van rekeningen, de verwerking van facturen, verificatie van betalingen en boekhoudkundige zaken.”