Klein deel bankbestuurders heeft verstand van digitale zaken

03 mei 2021 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Negen op de tien bestuursleden van toonaangevende banken hebben weinig professionele ervaring omtrent digitale technologie. Opmerkelijk, juist omdat de digitalisering in de financiële wereld in rap tempo toeneemt. Banken dreigen hierdoor achterop te raken op het gebied van de technologische ontwikkeling.

Dat blijkt uit onderzoek van Accenture, dat voortbouwt op een eerdere analyse uit 2015. De digitale kennis van bestuursleden is de afgelopen zes jaar nauwelijks toegenomen. Waar 6% van de bankbestuurders in 2015 aangaf over digitale expertise te beschikken, is het aantal sindsdien gegroeid naar ‘slechts’ 10%.

Verder geven 15 van de 107 onderzochte banken aan dat een kwart van hun bestuurders over digitale knowhow beschikt. Bij het grootste deel – 64 van de 107 banken – heeft slechts 10% van de bestuurders verstand van digitale zaken.

Banken kwetsbaar voor digitaal bekwame concurrenten

De conclusie van het onderzoek is enigszins opmerkelijk, omdat de bankensector juist wordt gezien als een van de sectoren, die nieuwe technologieën het snelst adopteren. Onder andere contactloos betalende inzet van AI en cloud adoptie hebben de laatste tijd een vlucht genomen. Banken zijn door de gebrekkige digitale kennis in de top kwetsbaar voor digitaal vaardige concurrenten. 

Banken worden bestuurd door digibeten

Volgens Mauro Macchi, Europe Strategy en Consulting Lead bij Accenture, heeft de coronacrisis de digitalisering versneld. “Banken die hun cloud adoptie willen versnellen hebben baat bij een bestuur dat beschikt over digitale kennis. Bestuursleden kunnen bijvoorbeeld zorgen dat investeringen in het digitaliseringsproces, zo efficiënt en effectief mogelijk bij de juiste afdelingen terecht komen.”

Hoewel het volgens Macchi onpraktisch is om overhaast technisch onderlegde bestuursleden te benoemen, moeten banken in de toekomst digitale expertise wel als belangrijk criterium hanteren. “Ook is het belangrijk om de technologische deskundigheid onder huidige bestuursleden te vergroten, bijvoorbeeld door trainingen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitale technologieën.”

Breder probleem

Nederlandse bankdirecteuren scoren gemiddeld, zo blijkt uit het onderzoek. 9% van de bestuursleden beschikt over professionele technologische ervaring, in 2015 lag dit percentage nog op 5%. Britse bestuursleden scoren met 26% het hoogst.

Banken worden bestuurd door digibeten

Overigens is het financial services segment niet de enige branche waarbinnen de top over weinig digitale kennis beschikt. Het probleem bestaat ook in de Nederlandse politiek. Uit een onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer blijkt dat Nederlandse politici ook te weinig kennis hebben van digitale zaken, waardoor ze hun werk niet kunnen doen.