Aantal nieuwkomers in fintech het hoogst in UK, in China het laagst

08 november 2018 Banken.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nieuwe bedrijven in de mondiale financiële sector blijven marktaandeel afsnoepen van gevestigde namen, in een rap tempo bovendien. Dat blijkt uit onderzoek van Accenture. Waar de grote namen nog steeds de grote namen zijn is er volgens het managementadvieskantoor sprake van een niet te stoppen revolutie in de bankensector. In de UK gaat die verandering het snelst, in China en Brazilië is het aantal nieuwkomers het laagst.

Challenger banken en fintechs vallen bestaande bedrijfsmodellen aan over het hele bancaire landschap. De nieuwkomers banen zich in hoog tempo een weg naar binnen door flexibele en digitale alternatieven aan te bieden. In retail banking is de trend zichtbaar over de hele waardeketen. Van klantcontact en geld lenen tot hypotheken, betalen en alternatieve financiering. Veel banken hebben inmiddels de samenwerking gezocht met fintechs. Enerzijds om te profiteren van nieuwe technologieën en anderzijds om ze als het ware in te kapselen in het eigen ecosysteem. Echter, volgens Accenture onderschatten banken nog altijd de dreiging van concurrentie uit de fintech-hoek.

Mate van verandering gekwantificeerd

De onderzoekers van Accenture hebben zich gericht op het kwantificeren van de mate van verandering in de mondiale bancaire industrie. Gebaseerd op meer dan 20.000 bedrijven verdeeld over zeven gebieden, namelijk Australië, Brazilië, Canada, China, de EU, de UK en de VS. Een uitkomst is dat van de in 2017 aanwezige partijen een respectabele 17% pas sinds het jaar 2005 is toegetreden. Die opkomst ligt niet alleen aan de capaciteiten van de uitdagers zelf, maar ook aan verval van een veelvoud van voormalige financiële bedrijven. Een signaal dat bij nog bestaande gevestigde bedrijven de alarmbellen stevig af moet laten gaan.

Nearly one-fifth of players in 2017 entered the market since 2005

In 2005 waren er - kijkend naar de zeven geografische regio’s uit het onderzoek - mondiaal 24.000 actieve spelers in de bancaire industrie. De financiële crisis en de opkomst van digitalisering heeft de balans sindsdien significant veranderd. In totaal hebben 8.300 spelers het strijdtoneel moeten verlaten. Daartegenover stond de komst van 600 fintechs, 1900 betaalbedrijven, 700 nieuwe banken en 400 dochterbedrijven van gevestigde partijen. Dat sommetje maakt dat er momenteel (2017) 19.300 actieve spelers zijn.

Mondiale veranderingen

Volgens Accenture hebben de nieuwkomers inmiddels een derde van de inkomstentaart ingenomen. De cijfers verschillen echter behoorlijk per regio. In landen waar corruptie welig tiert of waar sprake is van hoge tot zelfs verstikkende mate van regulering is de groei van nieuwkomers aanmerkelijk lager.

In Brazilië bijvoorbeeld bestaat de markt slechts voor 7% uit nieuwkomers. Dat exacte percentage is ook van toepassing op China, hoewel een veel grotere markt. Het relatief lage percentage nieuwkomers komt alleen niet noodzakelijkerwijs overeen met de invloed die ze hebben op de sector. Kijkend naar de markt voor mobiele betalingen, nemen de fintechs Ant Financial en WeChat Pay 94% van de Chinese markt voor hun rekening, een markt van 1,3 miljard mensen.

The magnitude of industry structure change varies by country

Aan de andere kant is de UK een voorbeeld van stormachtige ontwikkeling van fintech. Mede door het opzetten van een crypto-assets task force en de ontwikkeling van een geconditioneerde omgeving waarin fintechs hun levensvatbaarheid kunnen testen zijn nieuwkomers inmiddels goed voor 63% van de Britse markt. Net als in China geldt ook hier dat het percentage nieuwkomers niet automatisch overeenkomt met de invloed op de markt, maar dan de andere kant op. De UK kent met partijen als RBS, HSBC of Barclays meerdere financiële giganten en die zorgen er mede voor dat die bijna twee derde van de sector die bestaat uit nieuwkomers niet verder komen dan 14% van de totale inkomsten wat betreft bank- en betaaldiensten.

Aan de andere kant van de oceaan, in de VS, waren nieuwkomers in 2017 goed voor 19% van het totaal aantal actieve spelers. Ze waren slechts goed voor 3,5% van de meer dan $1 biljoen aan verdiensten in de sector. Hoewel de perceptie van de VS er vaak toch eentje van ‘laisser-faire’ is waar iedereen zijn gang mag gaan, vormen wet- en regelgeving hier lastige obstakels. Zodanig dat het voor nieuwkomers geen uitgemaakte zaak is om zich de markt in te vechten. Er is juist sprake van een relatief stabiele omgeving voor gevestigde namen. Zouden die obstakels verdwijnen, dan zou de VS meer gaan lijken op buurland Canada, dat een veel groter percentage nieuwkomers verwelkomde.

Teerling is geworpen

De schrijvers van het rapport komen tot de volgende conclusie: “De teerling is geworpen: de nieuwe toetreders zijn hier, de inkomstenbalans begint te veranderen en het speelt zich af in een steeds hoger tempo. Banken moeten handelen voor het te laat is en overschakelen op een nieuw model om mee te kunnen in een gefragmenteerde, zeer concurrerende en open wereld.”