Spotcap biedt Lending as a Service aan traditionele bank

24 januari 2018 Banken.nl 6 min. leestijd
Profiel

Fintech-kredietverstrekker Spotcap en de Oostenrijkse bankenholding BAWAG Group hebben bekendgemaakt dat ze een partnership hebben gesloten. Spotcap zal zijn innovatieve onlineplatform beschikbaar stellen aan BAWAG P.S.K., waardoor Oostenrijkse mkb’ers de mogelijkheid krijgen binnen een dag een lening af te sluiten bij de bank.

Voor het in 2014 opgerichte Spotcap is het is de eerste keer dat het zijn kredietplatform en analytische expertise deelt met een bank. Spotcap hield zich al bezig met het verstrekken van directe leningen aan mkb’ers in Nederland, de UK, Spanje, Australië en Nieuw-Zeeland. Door de samenwerking breidt het zowel zijn aanbod als klantenbestand verder uit: “Spotcap lanceert hiermee haar nieuwe propositie, waarin we als een fintech ‘Lending as a Service’ (LaaS) diensten aanbieden aan traditionele financiële partijen", vertelt Niels Turfboer, managing director van Spotcap Nederland en UK. "Hiermee zijn wij de eerste Europese fintech-speler die een samenwerking sluit met een Europese bank op het gebied van kredietverlening voor het mkb.”  

Hij legt uit hoe de samenwerking in elkaar steekt: “Spotcap gaat voor BAWAG P.S.K. (onderdeel van BAWAG Group*, red.) de technologie in kredietbeoordeling verzorgen van kredieten tot €30.000. Naast eigen kredietverstrekking verzorgt Spotcap nu dus ook de technologie in kredietbeoordeling voor een traditionele bank, oftewel ‘Lending as a Service’.” Jens Woloszczak, oprichter en CEO van Spotcap, vult aan: “Het kredietplatform van Spotcap stelt mkb’ers in staat binnen enkele minuten een online inschrijving te voltooien. Met de exclusieve analytics van het platform worden in real-time inzichten verkregen uit alternatieve databronnen om vast te stellen hoe een onderneming op dat moment presteert én een voorspelling te maken over de toekomstige prestaties.” 

Op deze manier kan BAWAG P.S.K. – dat met meer dan tweeënhalf miljoen klanten tot de grootste Oostenrijkse banken behoort – zijn mkb-klanten via het innovatieve Spotcap-platform een volledig gedigitaliseerde en geautomatiseerde propositie bieden, waarmee ze binnen een dag een lening kunnen verkrijgen. Ook David O‘Leary, lid van de Raad van Bestuur en Head of Retail bij BAWAG P.S.K., reageert dan ook verheugd op de samenwerking: “Ons strategische partnership met Spotcap is wederom een stap voorwaarts op de digitale roadmap van BAWAG P.S.K., en een commitment om digitale kanalen continu te optimaliseren en de ‘best-in-class’-producten aan te bieden, of dat nou is via in-house ontwikkeling of strategische partnerships.”

Dat de samenwerking werd aangegaan met Spotcap blijkt zeker geen toeval: “Na een intensieve review van de wereldwijde alternatieve kredietmarkt hebben we gekozen voor Spotcap, vanwege de kracht van zijn technologie en analytics”, aldus O’Leary, die tevens aangeeft dat de dienst gedurende het eerste kwartaal van 2018 in eerste instantie beschikbaar is voor bestaande mkb-klanten van de bank, waarna hij ook gelanceerd zal worden voor alle andere Oostenrijkse mkb’ers. 

Geen disruptie maar samenwerking

Turfboer benadrukt de waarde die met het partnership wordt gecreëerd voor klanten: "In onze optiek bevestigt de strategische samenwerking de snelle ontwikkelingen in de financiële sector, waarbij fintech-spelers samenwerkingen aangaan met traditionele partijen om samen de beste dienstverlening te kunnen bieden, waarbij de klant centraal staat.” Hij ziet veel toekomst in de samenwerkingsvorm, waarin een gevestigde bank gebruik kan maken van de innovatieve mogelijkheden die worden geboden door een nieuwe speler: “De samenwerking bevestigt de visie van Spotcap dat fintech niet disruptive is, maar juist van toegevoegde waarde voor het traditionele bankieren en een verrijking van het financieringslandschap." 

Hier sluit Woloszczak zich volledig bij aan: “Traditionele spelers en fintechs moeten denken in termen van samenwerking, niet concurrentie. Door samen te werken, kunnen we mkb’ers beter van dienst zijn en ze oplossingen bieden die het beste aansluiten op hun behoeften.” Ook O’Leary ziet veel innovatiemogelijkheden in de krachtenbundeling: “We hebben het tot ons doel gemaakt om bankieren voor onze klanten niet alleen eenvoudiger te maken, maar ook beter. Met dit in gedachten zal ons nieuwe aanbod een sprong voorwaarts vormen voor onze Oostenrijkse mkb-klanten en -eigenaren, aangezien zij zich nu kunnen concentreren op het managen en laten groeien van hun ondernemingen, in plaats van dat ze veel tijd kwijt zijn aan het veiligstellen van financiering.” 

Quote - Niels Turfboer

O’Leary verwacht bovendien dat de samenwerking in de toekomst nog verder zal worden uitgediept: “Terwijl het partnership zich ontwikkelt zullen beide partijen manieren overwegen waarop nog meer waarde kan worden toegevoegd aan de financiële dienstverlening aan mkb’ers in de grotere DACH-regio.” Ook bij Spotcap verwacht men dat het nu gesloten partnership het begin vormt van veel meer, maar dit hoeft zeker niet beperkt te blijven tot samenwerking met BAWAG Group. Zo verwacht Turfboer dat Spotcap de komende jaren meer van dergelijke partnerships zal sluiten met andere grote (financiële) instituties.

€200 miljoen

Woloszczak geeft tot slot aan het gesloten partnership te beschouwen als een bewijs voor alles wat Spotcap sinds de oprichting heeft weten te bereiken: “We investeren continu in ons kredietplatform, net als in onze state-of-the-art analytics, om mkb’ers te voorzien van de financiering die ze nodig hebben om hun bedrijf op de meest efficiënt mogelijke manier te leiden.” Dit heeft er mede toe geleid dat het bedrijf tegenwoordig per jaar meer dan €150 miljoen aan kredieten verstrekt, waarvan ongeveer de helft in Nederland. Het doel is om in 2018 €200 miljoen aan krediet te verstrekken. 

Tot op heden heeft Spotcap bovendien meer dan €100 miljoen aan eigen financiering opgehaald bij diverse investeerders, waaronder Rocket Internet, Finstar Financial Group, Access Industries, Holtzbrinck Ventures en Heartland Bank. Het groeiende internationale team van de fintech, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Berlijn, telt inmiddels meer dan 120 werknemers. 

* Naast uit BAWAG P.S.K. bestaat BAWAG Group nog uit de, tevens Oostenrijkse, easybank en start:bausparkasse en uit de Südwestbank, die actief is in de Duitse markt.