Spotcap start onderzoek naar rol adviseurs bij MKB-financiering

19 mei 2017 Banken.nl 2 min. leestijd

Alternatieve financier Spotcap start in samenwerking met Hogeschool Utrecht en de NBA een onderzoek naar de rol van adviseurs in de financiering van MKB-ondernemers. Het onderzoek staat onder leiding van HU lector Lex van Teeffelen en wordt uitgevoerd door onderzoeker Roderick Udo.

Het vinden van de financiering voor hun ondernemingsplannen is voor MKB-ondernemers niet altijd even makkelijk. Toch is het kunnen financieren van bijvoorbeeld nieuwe voorraden of nieuw talent vaak cruciaal voor de continuïteit van een bedrijf. Bij het verkrijgen van zakelijk krediet schakelen veel MKB-ondernemers daarom de hulp in van een financieel adviseur of accountant, die vaak meer kennis hebben van de verschillende vormen van financiering en het versnipperde landschap van financiële producten.

Spotcap start onderzoek naar rol adviseurs bij MKB-financiering

Om te achterhalen hoe de rol van adviseurs invloed heeft op de financiering van MKB-ondernemers, heeft Spotcap, een aanbieder van een alternatieve vorm van MKB-financiering, een onderzoek geïnitieerd. Samen met Hogeschool Utrecht en de Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants (NBA) onderzoekt Spotcap de komende tijd in hoeverre financieel adviseurs op de hoogte zijn van verschillende financieringsvormen en of dit voldoende is om gepast advies te leveren aan ondernemers.

Lex van Teeffelen, lector op de Hogeschool Utrecht en leider van het onderzoeksproject, stelt: “We weten dat financiële adviseurs een voorkeur hebben voor bepaalde financieringsvormen, meestal bancair. Dat is vertrouwd.” Dit zou ervoor kunnen zorgen dat andere financieringsvormen minder populair zijn dan bancaire financiering, aldus Van Teeffelen. “Er zijn wel zo’n 25 financieringsvormen in de markt verkrijgbaar, toch worden er veel niet of nauwelijks gebruikt. Wij willen graag weten welke vragen ondernemers aan hun adviseurs stellen en hoe bekwaam zij hun adviseurs vinden”, licht Van Teeffelen een deel van het onderzoek toe.

Niels Turfboer, Directeur van Spotcap Benelux en VK, vult aan: “De uitkomsten van het onderzoek geven inzicht in de rol die adviseurs innemen bij financiële vraagstukken. Zo helpen wij ondernemers uiteindelijk om betere adviezen voor financiering te krijgen. Voor de Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants is het onderzoek heel relevant. De uitkomsten verduidelijken hoe de rol van accountants beïnvloed wordt door het veranderende financiële landschap. Daarnaast geeft het onderzoek voor alle betrokken partijen inzicht in de laatste ontwikkelingen van de financiële markt”, sluit hij af.