Spotcap van start in UK, opent kantoor in Londen

04 november 2016 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Online kredietverstrekker Spotcap is per 3 november ook actief in het Verenigd Koninkrijk. Het is de vijfde markt waar het van oorsprong Duitse FinTech bedrijf zijn snelle MKB-krediet tot €250.000 aanbiedt.

Twee jaar na de lancering van Spotcap in Berlijn heeft het FinTech-bedrijf al een indrukwekkende internationale expansie getoond. De in Berlijn gevestigde online kredietverstrekker breidde in 2014 uit naar Spanje en startte in maart 2015 op de Nederlandse markt. Kort daarop opende Spotcap een kantoor in Sydney om de Australische markt te bedienen. Via een eigen algoritme berekent het bedrijf binnen ‘enkele minuten’ de kredietwaardigheid van MKB-ondernemingen – Spotcap’s voornaamste doelgroep – en doet vervolgens een aanbod voor een flexibel zakelijk krediet. “Ons doel is om onze zakelijke kredieten op die markten aan te bieden waar de financieringsbehoefte onder kleine ondernemers het grootst is. We willen in deze markten marktleider worden als aanbieder van korte termijn zakelijke kredieten”, zegt Niels Turfboer, managing director Benelux en UK. 

Spotcap opent kantoor in Londen

Hoewel de titel van Turfboer al verraadde dat Spotcap ook de Britse markt zou gaan betreden, liet de opening van een UK kantoor nog even op zich wachten. Op 3 november 2016 was het zover – Spotcap heeft het nieuws naar buiten gebracht dat het bedrijf vanaf die dag zijn MKB-kredieten tot €250.000 aanbiedt op de Britse markt. Turfboer leidt de UK-activiteiten vanuit het kantoor in Londen en blijft daarnaast ook actief als managing director voor de Benelux.

“Ondanks de economische onzekerheid na de Brexit blijft het Verenigd Koninkrijk een belangrijke markt”, vertelt Turfboer. “Europa kent geen ander financieel district zoals Londen en de Brexit zal dat niet veranderen.” In het Verenigd Koninkrijk zijn 5,4 miljoen particuliere bedrijven waarvan meer dan 99% MKB’ers zijn. Een groot deel van hen heeft volgens Spotcap moeite om aan financiering te komen. “De helft van de financieringsaanvragen ingediend door bedrijven met minder dan 50 werknemers wordt afgewezen door traditionele financierders. Met de uitbreiding naar het Verenigd Koninkrijk betreedt Spotcap een markt met een grote behoefte aan alternatieve financiering”, aldus Turfboer.

“Onze doelstelling is om het MKB in staat te stellen groeikansen te omarmen. Wij doen dit door zakelijk krediet aan te bieden aan het MKB in markten die behoefte hebben aan alternatieve financieringsvormen. Het Verenigd Koninkrijk is een aantrekkelijke markt voor ons”, vertelt Jens Woloszczak, CEO en oprichter van Spotcap, over de start in de UK. Het bedrijf heeft onder zijn leiding de afgelopen 2 jaar meer dan €50 miljoen gefinancierd aan het MKB. De FinTech heeft meer dan €63,5 miljoen in equity en debt funding opgehaald en telt meer dan 4.000 geregistreerde gebruikers in Nederland, Spanje en Australië.

“Het MKB heeft in tijden van economische onzekerheid behoefte aan flexibele alternatieve financieringsvormen. Wij kijken ernaar uit om samen met de ondernemers de Britse economie vooruit te helpen”, sluit Turfboer af.