Online kredietplatform Spotcap van start in Australië

03 juni 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Spotcap, een online kredietplatform voor snelle en flexibele zakelijke financiering voor MKB en ZZP-ers, heeft zijn activiteiten uitgebreid naar Australië. Afgelopen week werd de FinTech startup officieel gelanceerd in Sydney.

MKB ondernemingen van grote waarde voor Australië

In Australië zijn circa twee miljoen MKB ondernemingen werkzaam, die zo´n 70% van de werkgelegenheid en 50% van de toegevoegde waarde van de private sector in het land, voor hun rekening nemen. Onder deze groep ondernemers is er veel vraag naar alternatieve financieringsvormen. Uit recente cijfers van het Australische Bureau voor de Statistiek bleek onlangs dat leningen aan kleine bedrijven in Australië twee keer zo vaak geweigerd worden dan bij grotere ondernemingen.

Online kredietplatform Spotcap van start in Australië

Marktleider in landen met de grootste behoeften

In 2014 werd Spotcap voor het eerst gelanceerd in Spanje. Spotcap startte in maart als online kredietplatform voor MKB en ZZP-ers in Nederland. Australië is nu het derde land waar Spotcap actief is. “Ons doel is om onze zakelijke kredieten op die markten aan te bieden waar de financieringsbehoefte onder kleine ondernemers het grootst is. We willen in deze markten marktleider worden als aanbieder van korte termijn zakelijke kredieten”, zegt Niels Turfboer, managing director Benelux en UK.

Ruim €1 miljoen verstrekt in Nederland

Begin maart werd de startup geïntroduceerd op de Nederlandse markt. Momenteel heeft Spotcap ruim €1 miljoen aan zakelijke kredieten verstrekt aan het MKB en ZZP-ers. Dit resultaat behaalde Spotcap in ruim twee maanden. Eenmanszaken vroegen het vaakst een zakelijke lening aan, 57% van de kredieten ging naar een ZZP’er. Daarna kwamen BV’s met een aandeel van bijna 26%. Ruim 17% van de zakelijke leningen werden aangevraagd door een Vennootschap onder Firma (VOF).

Partnerships als motor achter groeimodel

De samenwerkingsverbanden met financiële partners hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan die groei. “We werken als FinTech-bedrijf anders dan de traditionele financiers, maar we willen met onze kredieten vooral complementair zijn. Juist door samenwerking met partners hebben we zo’n snelle groei kunnen realiseren”, stelt Turfboer. Dankzij partnerships verwacht de managing director Benelux en UK de komende maanden een verdere versnelling van de groei. Spotcap heeft de ambitie om binnen vijf jaar 20.000 tot 40.000 leningen te verstrekken in Nederland. Dat is 2,5% tot 5% van de ruim 800.000 kleine Nederlandse bedrijven.

Spotcap

Door het uniek algoritme dat een kredietaanvraag razendsnel toetst op tientallen meetpunten, kan Spotcap binnen één werkdag een lening verstrekken. Dezelfde dag nog staat de lening op de zakelijke rekening van de ondernemer. Ondernemers noemen de snelheid, het gemak en de eenvoud van de online kredietaanvraag als voordelen van het Spotcap platform.