Amsterdam is het nieuwe centrum voor FinTech

20 januari 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Amsterdam is de nieuwe 'place ‘to be’ als het om FinTech gaat. Dat stelt het internationale banking blog Bank Innovation. Zo zette Bitpay zijn hoofdkwartier op in onze hoofdstad, hebben diverse financiële technologiebedrijven zich er gevestigd, is het kennis- en netwerkcentrum Holland Fintech opgericht en hield Rabobank afgelopen zomer een Hackaton.

Amsterdam als fintech centrum

FinTech, een verzamelbegrip voor moderne technologie binnen de financiële sector, heeft grote impact op de toekomst binnen de bankensector. Londen is al jaren de meest vooruitstrevende stad binnen de FinTech, maar ook Amsterdam is zijn plek aan de top aan het verwerven. FinTech wordt steeds groter in Amsterdam. Hoewel het niveau van Londen niet gehaald wordt, is onze hoofdstad bezig een paar goede stappen in de juiste richting te zetten.

Amsterdam

Om innovatief te zijn is er geld en expertise nodig. Twee zaken die de hoofdstad in zich heeft.  Verder scoort Nederland goed op twee andere factoren die belangrijk zijn voor de FinTechwereld. Zo is Engels de tweede taal in Nederland. Daarnaast heeft Nederland sterke banden met Azië, waardoor ons land gemakkelijk naar Azië kijkt wanneer het innovatieve expansie betreft.

Holland Fintech
En sinds december vorig jaar heeft Amsterdam een kennis- en netwerkcentrum dat stakeholders binnen de FinTech sector, zoals kleine start-ups, traditionele spelers en investeerders samenbrengt door onder meer voor hen evenementen te organiseren. Dit centrum - Holland FinTech - stelt zich ten doel een spelersveld te creëren om Nederlandse start-ups te ondersteunen bij hun groei. Bovendien worden buitenlandse start-ups en organisaties, die in een verder groeistadium zitten en willen uitbreiden, ondersteund met hun lancering in Nederland of Europa. Ondermeer betalingsspecialist Innopay, advocatenkantoor Van Doorne, en KPMG hebben zich onlangs als partner verbonden aan het platform.

Dat FinTech ook banken in beweging zet liet Rabobank vorig jaar zien, toen de bank samen met ICT dienstverlener Ordina, UtrechtInc, onderzoeks bureau TNO en de Economic Board Utrecht (EBU) de eerste Fintech Hackathon organiseerde in Nederland.