Rabobank en De Hypotheekshop vergroten kennis duurzaamheid hypotheekadviseurs

20 september 2019 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

‘Erkend adviseur duurzaam wonen’ is de nieuwe opleiding voor hypotheekadviseurs, ingestoken door Rabobank en De Hypotheekshop. De leergang beoogt hypotheekadviseurs een betere gesprekspartner te maken voor consumenten rond verduurzaming van woningen. De opleiding is ook te volgen voor adviseurs van andere hypotheekverstrekkers of intermediairs.

Het verduurzamen van particulier vastgoed kan in sterke mate bijdragen aan het terugdringen van het nationale energieverbruik. Zodoende kan het in brede zin bijdragen aan nationale klimaatdoelstellingen. Verschillende onderzoeken spreken elkaar tegen in welke mate Nederlanders hier actief achteraan gaan. Geld vormt - zoals eigenlijk met alles het geval - een rode draad in die onderzoeken. Als men al wil, dan heeft men niet altijd de middelen. Er ontstaan echter steeds meer mogelijkheden en stimuli voor verduurzaming van vastgoed. Rabobank en De Hypotheek starten mede daarom de opleiding ‘Erkend adviseur duurzaam wonen’, om consumenten mee te nemen in het uitdijende woud van mogelijkheden.  

Volgens beide partijen is het hypotheekgesprek het ideale moment om het onderwerp te bespreken. Ze rekenen voor dat de gemiddelde huiseigenaar zijn huis vijftien jaar bewoont. Dat tekent het belang van deskundig advies, dat al even duurzaam moet zijn als de maatregelen zelf. 

“Het Nationale Klimaatakkoord roept om een actieve rol van hypotheekadviseurs bij de verduurzaming van de woningvoorraad”, aldus Huib de Mulder, Directeur Wonen Rabobank. “In 2050 moeten 7 miljoen woningen van het aardgas af. Dat betekent isoleren en duurzame maatregelen treffen. De eerste stap hiervoor is dat in 2030 de eerste 1,5 miljoen huizen verduurzaamd moeten zijn. Rabobank ziet het als haar missie om een duurzame woning voor iedereen bereikbaar en betaalbaar te maken. Het afgelopen jaar zagen we het aantal huizenkopers dat energiebesparende maatregelen treft bij de aankoop van een woning al stijgen van 4 naar 11%. Met deze opleiding willen we de verduurzaming van de woningmarkt versnellen.”

Nieuwe toevoeging aan het vak

De opleiding behandelt een breed bereik aan onderwerpen. Uiteraard is er veel aandacht voor de financiële kant van het verhaal, maar adviseurs verdiepen zich ook in klimaatafspraken en duurzaamheidsnormeringen. Adviseurs die de opleiding met succes afronden worden in staat geacht om de optimale balans te vinden tussen die verschillende zaken en de financiële mogelijkheden van de consument.

“De Hypotheekshop wil een belangrijke bijdrage leveren aan verduurzaming. Verduurzaming is een nieuwe toevoeging aan het vak van adviseur en vraagt om een investering in kennis en vaardigheden”, stelt Mark de Rijke, directeur van De Hypotheekshop. “We willen alle klanten bij nieuwe en ook bij reeds lopende hypotheken deskundig adviseren. Verduurzaming komt immers niet alleen ten goede aan het milieu, maar ook aan de portemonnee, de waarde van het huis én het wooncomfort. We merken in de praktijk echter dat veel consumenten met tal van vragen zitten rond verduurzaming, en dat ze het overzicht missen. Daarom stimuleren we al onze adviseurs om de opleiding te volgen.”