Triodos Bank wil verduurzamen huis breder toegankelijk maken

26 april 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Met de introductie van een nieuwe, groene hypotheek wil Triodos Bank verduurzamen van huizen voor een breed publiek bereikbaar maken. De bank wil dit bereiken door al in een vroeg stadium na te denken over in te passen energiebesparende maatregelen en door aantrekkelijke kortingen te bieden voor aanpassingen die een duurzaam karakter hebben.

Het verduurzamen van onroerend goed klinkt aantrekkelijk. Door extra isolatie aan te brengen, zonnepanelen te leggen of onderhoudsarme kunststof kozijnen te laten inbouwen kunnen consumenten het milieu een handje helpen en tegelijk besparen op de energiekosten. Aantrekkelijk betekent niet meteen ook eenvoudig, want er komen natuurlijk kosten bij kijken. Kosten die niet elke huizenbezitter kan betalen of financieren. Triodos Bank wil verduurzaming van huizen voor iedereen bereikbaar maken en verduurzaming van onroerend goed stimuleren en biedt daarom financieel aantrekkelijke oplossingen.

Vergroening bestaand vastgoed uitdaging

De bank biedt energiebespaarleningen tegen 50% van de geldende hypotheekrente. Als het huis als gevolg van het nemen van energiebesparende maatregelen een stap maakt in energiezuinigheid, dan volgt ook korting op de hypotheekrente. Als referentie neemt Triodos hiervoor de Energieprestatiecoëfficient (EPC). Dit is een index, met het energieverbruik van een gemiddeld huis uit 1990 als uitgangspunt, met een waarde van 1,0. Nieuwbouwhuizen hebben inmiddels een EPC van 0,6, wat betekent zij 0,6 keer zoveel energie verbruiken als een huis uit 1990. Hoe lager de EPC, hoe energiezuiniger.

Bestaande woningen uitdaging

Matthijs Bierman, algemeen directeur bij Triodos Bank, is van mening dat verduurzaming van nieuwbouw niet zo moeilijk is. De uitdaging zit hem vooral in verduurzaming van bestaande huizen: “Het is niet ingewikkeld om bij nieuwbouw te zorgen voor energie neutrale woningen. De uitdaging zit hem in bestaand particulier woningbezit. Een sociale energietransitie is noodzakelijk maar moet ook wel zo financieel ingericht zijn dat dit voor menig huishouden haalbaar is.”

“Vandaar onze speciale lening met 50% korting op de rente. Dit maakt het voor de woningbezitters mogelijk om de noodzakelijke stappen te zetten. Zeker als daarna ook nog eens de hypotheeklasten dalen.”

“Wij denken dat dit aanbod er echt voor kan zorgen dat we mensen kunnen motiveren om maatregelen te nemen om van energielabel G naar bijvoorbeeld label B te komen. Op deze manier maken we verduurzamen mogelijk voor een grote groep mensen.”