Zeven effectieve manieren om een huis te verduurzamen volgens Triodos

26 augustus 2019 Banken.nl 5 min. leestijd
Profiel

Triodos behandelt een serie van maatregelen die consumenten kan helpen hun huis te verduurzamen. De bank rekent voor wat de kosten zijn aan de ene kant en wat de opbrengsten zijn aan de andere kant, zowel financieel als vanuit klimaatoogpunt. Triodos werkte bij het opstellen van de lijst samen met adviesbureau en online aannemer De Energiebespaarders.

Nieuwbouwhuizen gaan bijzonder efficiënt om met energie. Ze zijn dan ook gebouwd volgens de laatste regels en de nieuwste technische mogelijkheden. Een groot deel van de bebouwde omgeving in Nederland is echter bestaande bouw, variërend van enkele tientallen tot vele honderden jaren oud. Bij elkaar zijn dat miljoenen huizen. Bij elk van die huizen zijn verduurzamingsmaatregelen mogelijk. Menig consument wil wat goeds doen, maar het merendeel zit met twee prangende vragen: welke maatregelen zijn financieel haalbaar en welke leveren het meeste op?

1. Spouwmuurisolatie. Kosten: €800. Besparing per jaar: €260 en 1.600 kg CO2. 

Goede isolatie is de eerste stap, zo stelt Mark Zaal, mede-oprichter van De Energiebespaarder. “Goede isolatie houdt warmte beter en langer binnen, waardoor je een hoop energiegebruik voorkomt. Dat heeft drie keer positieve impact: je energierekening wordt lager, je CO2-footprint wordt kleiner en het comfort in huis wordt groter. Het is een no-regret maatregel, er zitten eigenlijk geen nadelen aan.”

Dat laatste is overigens niet helemaal waar, getuige een reportage van RTL eerder dit jaar. Isolatie van de spouwmuur gebeurt door het in de muur spuiten van piepschuim bolletjes. Regelmatig gebeurt dit ondeskundig, waardoor de bolletjes in groten getale in de natuur terechtkomen. Zaal: “Woningen verliezen de meeste warmte op de plek waar gestookt wordt. Bij de meeste huishoudens is dat de woonkamer op de begane grond, waar de spouwmuur zich bevindt.

2. Isolatie schuin dak. Kosten: €4.100. Besparing per jaar: €600 en 1.600 kg CO2.

Het is een ijzeren wet dat warme lucht opstijgt. Die warmte zal het huis dus via het dak verlaten, in plaats van dat deze in de woning blijft hangen. Het is echter wel een stuk duurder dan spouwmuurisolatie, omdat het complexer is. “Het oppervlakte dat geïsoleerd wordt, is groter en zaken als nette afwerking maken het een arbeidsintensievere klus”, verklaart Zaal.

3. Isolatie vloer. Kosten: €1.400. Besparing per jaar: €200 en 600 kg CO2.

Volgens Zaal een interessante optie als de woning beschikt over een kruipruimte. De optie wordt niet voor niets als derde genoemd, aanpak van de spouwmuur en het dak zijn effectiever. “Nogmaals, warme lucht stijgt. Daardoor heeft vloerisolatie beduidend minder impact op je energierekening en CO2-footprint.”

4. Zonnepanelen. Kosten: €4.400 (per 10). Besparing per jaar: €550 en 1.600 kg CO2.

Volgens Zaal is de terugverdientijd momenteel zo’n zeven jaar, terwijl de panelen 25 tot 30 jaar meegaan. “Zonnepanelen zijn tegenwoordig een zeer veilige investering. Daarnaast is het een uitstekende manier om het energielabel (en de waarde) van je woning te verhogen.” 

5. HR++ glas. Kosten: €3.100. Besparing per jaar: €300 en 800 kg CO2.

Enkel glas is niet meer van deze tijd. Hooguit wat monumentale panden hebben nog uitsluitend enkel glas. Dubbel glas is effectief, maar HR++ of driedubbel glas is nog beter. Zaal: “Bij dit type glas is de stilstaande lucht tussen de glaslagen vervangen door argon gas, dat warmte minder goed doorlaat. Daarnaast heeft het glas een onzichtbaar folie, dat warmte weerkaatst en de isolerende werking nog verder verbetert.”

6. Warmtepomp. Kosten: €4.000. Besparing per jaar: €180 en 1.200 kg CO2. 

De warmtepomp is één van de meestbesproken maatregelen van het moment. In potentie zeer effectief, maar er zitten nog wat haken en ogen aan, zo valt regelmatig te horen. Ze verbruiken zelf veel energie, ze maken herrie en ze zijn duur zijn veelgehoorde klachten. Daarbij moet de woning voldoende geïsoleerd zijn om de warmte niet weg te laten lekken. In een woning met radiatoren werkt een warmtepomp sowieso niet goed, die hebben een stooktemperatuur nodig van tenminste 70 graden. Vloerverwarming kan met de helft minder toe, waardoor de warmtepomp efficiënter kan werken. 

7. Zonneboiler. Kosten: 3.000. Besparing per jaar: €110.

De minst rendabele investering volgens Zaal. “De initiële investering is hoog, terwijl de jaarlijkse besparing laag is. Met andere woorden: de terugverdientijd is lang”, zegt hij. “Investeren in zonnepanelen is bijvoorbeeld veel slimmer; je bespaart er zowel meer kosten als CO2 mee. Het is dus zonde om dakoppervlakte voor een zonneboiler te gebruiken als daar ook zonnepanelen kunnen liggen.” 

Schattingen

Het is een uitgebreid en voor veel mensen ongetwijfeld nuttig lijstje om te bestuderen. Tegelijkertijd haast Triodos zich erbij te zeggen dat het schattingen betreft en dat het effect per woning kan en zal verschillen. Onderaan de streep zal het in veel gevallen de portemonnee zijn die bepaalt of en welke maatregelen consumenten zullen nemen. Net als inmiddels veel andere banken biedt Triodos wel energiebespaarleningen met aantrekkelijke gevolgen voor de hypotheekrente. Zodoende wil de bank verduurzamen voor een breder publiek toegankelijk maken.