ING komt met inloggen via vingerafdrukherkenning

11 maart 2015 Banken.nl 3 min. leestijd

ING introduceert als eerste bank in Nederland vingerafdrukherkenning. Klanten van ING die in het bezit zijn van een iOS-toestel met Touch ID kunnen voortaan met hun vingerafdruk inloggen. Na de introductie van ‘Inge’ stembediening in de Mobiel Bankieren app, is dit de tweede biometrische toepassing die ING in de Mobiel Bankieren app integreert. Klanten van ING België kunnen vanaf november vorig jaar al inloggen met hun vingerafdruk.

Inloggen zonder wachtwoord

Dankzij deze functie hoeven klanten van de bank geen wachtwoord meer in te voeren om de mobiel bankieren app te openen. Dat gebeurt via Apple vingerafdrukscanner Touch ID. Betalen gebeurt nog even met de pincode. Het autoriseren van de betaling met deze nieuwe biometrische toepassing wordt later, naar verwachting vanaf de komende zomer door ING toegevoegd. Apple gebruikt vingerafdrukscanner Touch ID zelf ook als authenticatie in zijn betaaldienst Apple Pay.  Ook enkele toestellen van Samsung, zoals Galaxy S5 en Galaxy S6 hebben een vingerafdrukscanner. ING werkt aan een Android app met vingerafdrukondersteuning. Een tijdstip voor de introductie van zo’n app kan ING nog niet noemen.

ING - Inloggen met vingerafdruk

Functionaliteit al breder in Europa beschikbaar

Nederland is na België het tweede land in Europa waar ING de functionaliteit vingerafdrukherkenning voor haar klanten introduceert. November verleden jaar berichtte Banken.nl hierover. Ook elders in Europa werken sinds kort sommige banken met vingerafdrukherkenning. In Groot Brittannië introduceerden RBS, NatWest en Ulster Bank de Touch ID-optie in hun mobiel bankieren app. In Frankrijk heeft de bank Société Générale deze functionaliteit beschikbaar gesteld. “Ik had deze optie eerlijk gezegd liever iets eerder gehad”, zegt Max Mouwen, ING-directeur Internet en Mobiel. "ING België was ons voor en daar zijn we best een beetje jaloers op. Maar we moesten ook kiezen. Wij hebben eerst stemherkenning geïntroduceerd”, aldus Mouwen.

Helft klanten met passend toestel gebruikt vingerafdrukherkenning

Volgens ING wordt in België de toepassing van vingerafdrukherkenning door ruim de helft van de klanten met een passend toestel gebruikt. In Nederland maken momenteel al 2,1 miljoen van de 8,1 miljoen rekeninghouders gebruik van de ING Mobiel Bankieren App. Per dag wordt er gemiddeld 2,2 miljoen keer ingelogd in de app via een mobiel toestel.

Vooruit lopen op Afreken app

ING loopt met de introductie van de vingerafdrukherkenning vooruit op de Afrekenapp die naar verwachting later dit jaar zal verschijnen. Met deze app kan dan contactloos in winkels worden betaald. De bank wil nog niets zeggen over het exacte tijdstip wanneer het mobiel betalen zal invoeren. Sinds vorige maand heeft Rabobank al zo’n Afrekenapp. Bedragen tot €25 kunnen worden betaald met de smartphone. In tegenstelling tot ING heeft Rabobank gekozen voor een paar Galaxymodellen (Android) van Samsung.

Biometrie

In september 2014 voorspelde het Amerikaanse magazine InformationWeek nog dat biometrie – de herkenning van bijvoorbeeld vingerafdrukken, stem, netvlies of iris – tegen 2016 volledig ingeburgerd zal zijn. En met de doorbraak van biometrie zal, volgens InformationWeek, het aantal mobiele betalingen spectaculair stijgen. “Mensen willen snel en intuïtief, maar wel veilig mobiel bankieren. Dat is steeds een evenwichtsoefening, maar biometrie maakt dit een stuk eenvoudiger. Inloggen gaat sneller en vlotter, én is tegelijk even of zelfs veiliger dan de klassieke inlogcodes."

Willingness to adopt biometrics for banking