12 belangrijke Fintech trends voor het jaar 2024

09 februari 2024 Banken.nl 8 min. leestijd

Na een periode van stagnatie lijkt de fintechmarkt weer te gaan groeien. Volgens een recent QED-rapport zal de fintech sector in 2030 maar liefst $1,5 biljoen van de in totaal $22 biljoen aan wereldwijde inkomsten uit financiële diensten voor zijn rekening nemen.

De huidige fintechtrends kunnen de manier waarop organisaties werken transformeren. Bijvoorbeeld door het verbeteren van onkostenprocessen met behulp van AI data-extractie of het gebruik van machine learning technieken om financiële uitgavenpatronen beter te herkennen en budgetten te optimaliseren.

Het is daarom essentieel om te begrijpen hoe opkomende fintech-trends van invloed kunnen zijn op de manier waarop zaken worden gedaan en op hoe men financiën effectief beheert. Dit zijn de 12 belangrijkste fintech trends voor 2024:

12 belangrijke Fintech trends voor het jaar 2024

12 belangrijke Fintech trends voor het jaar 2024

Open banking

Open banking vergemakkelijkt het delen van financiële informatie tussen externe aanbieders en banken via API's (application programming interfaces). Een API kan gebruikers bijvoorbeeld toegang geven tot meerdere bankrekeningen vanuit één app. Dit soort verbindingen vergroot de transparantie voor de klant en stelt de financiële afdelingen van organisaties in staat om transacties te beheren zonder tijd te verspillen aan handmatige betalingsprocessen.

Er is met name interesse voor de drijvende kracht achter innovatie op het gebied van open banking. Klanten willen vooral snellere, handigere en veiligere betalingsprocessen. In 2024 zul je open banking dus veel vaker voorbij zien komen, maar met meer regelgeving om consumenten en gegevens beter te beschermen en eerlijke concurrentie te garanderen.

AI en machine learning in fintech

Kunstmatige intelligentie heeft in relatief korte tijd een echte opkomst gemaakt en het is spannend om te zien welke mogelijkheden deze technologie biedt in de financiële sector. AI en Machine Learning transformeren nu al de bedrijfsfinanciën. Ze komen vooral van pas bij het extraheren van financiële gegevens uit onkostenbonnen, waardoor het onkostenbeheer efficiënter wordt, er minder fouten worden gemaakt en het declaratieproces wordt gestroomlijnd.

Machine Learning kan al enorme hoeveelheden gegevens analyseren, uitgavenpatronen en trends opsporen en financiële beheerders helpen geïnformeerde beslissingen te nemen op basis van nauwkeurige gegevens. In 2024 zullen AI en Machine Learning de financiële sector naar verwachting verder helpen bij het opsporen van risico's en fraude.

Decentrale financiering (DeFi) en blockchain

Decentralized finance (DeFi) maakt het beheer van financiële transacties mogelijk zonder externe tussenpersonen. Klanten hebben toegang tot diensten, waaronder lenen en investeren, door cryptocurrency en blockchaintechnologie te integreren zonder traditionele tussenpersonen zoals banken of andere financiële instellingen. DeFi wordt al meer dan vijf jaar gebruikt voor een wereldwijd peer-to-peer financieel netwerk om de mondiale financiële markten te decentraliseren.

En dat is niet onopgemerkt gebleven! Grand View Research waardeerde gedecentraliseerde financiering in 2022 op $13,61 miljard en verwacht dat het de komende jaren exponentieel zal groeien, waarbij experts een omzetgroei van $231,19 miljard voorspellen tegen 2030. 

Buy now, pay later (BNPL)

De BNPL-markt is niet nieuw. Bedrijven als Clearpay en Klarna plaveien al jaren de weg voor de B2C-markt. Maar BNPL in de B2B-ruimte maakt ook een aanzienlijke groei door. Platformen zullen overwegen om BNPL-oplossingen aan te bieden als onderscheidende concurrentiefactor op weg naar 2024. Dergelijke oplossingen bieden gemak en geven cashflow een boost, wat zeer aantrekkelijk zou kunnen zijn voor organisaties wereldwijd.

In 2024 zal waarschijnlijk een groei te zien zijn in vingerafdruk- en gezichtsherkenning om de identiteit van gebruikers te verifiëren

Biometrische authenticatie

Naarmate fintech-diensten in aantal toenemen, neemt ook de dreiging van cybercriminaliteit toe. Biometrische authenticatie maakt de toegang tot apps, tools en gevoelige informatie veel gemakkelijker en veiliger door gebruik te maken van biometrische gegevens zoals vingerafdrukken en gezichtsherkenning. Voorbij zijn de dagen dat je één wachtwoord moest invoeren – en dus hacken – ten gunste van unieke authenticatie.

Hoewel biometrische authenticatie een extra beveiligingslaag toevoegt, zullen we in 2024 waarschijnlijk een groei zien in vingerafdruk- en gezichtsherkenning om de identiteit van gebruikers te verifiëren. Grote fintech-bedrijven zoals Wise en ook Payhawk hebben deze al een tijdje geleden geïmplementeerd.

Gamification en gebruikersspecifieke content

Gebruikersadoptie bij nieuwe technologie is zeer belangrijk; zonder zou elke financiële software stagneren en bovendien dus niet de abonnementskosten kunnen opbrengen die nodig zijn om duurzaam te blijven.  

Gamification verbetert de gebruikerservaring en de betrokkenheid. Het is een groeiende trend, niet alleen in de financiële sector maar in de hele bedrijfs- en consumentgerichte sector, van projectbeheertools zoals Asana tot koffiemerken zoals Starbucks en retailmarktplaatsen zoals Alibaba.

Integratie van Internet of Things (IoT)

Het Internet of Things (IoT) verwijst naar een netwerk van onderling verbonden apparaten met sensoren, software en andere technologieën, waarmee gegevens kunnen worden verzameld en uitgewisseld. Deze apparaten variëren van alledaagse voorwerpen zoals huishoudelijke apparaten, wearables en voertuigen tot industriële machines en infrastructuurcomponenten.

In 2024 zal het IoT verder infiltreren in de financiële wereld met een potentiële toename in het gebruik van wearables, waaronder betaalringen, armbanden en horloges.

Embedded finance

Embedded finance geeft klanten toegang tot financiële producten zonder dat ze lastige en langdurige aanvragen hoeven in te vullen of naar derde partijen hoeven te gaan om aankopen te doen. Een voorbeeld hiervan is het direct aanvragen van virtuele Visa-kaarten via een uitgavenbeheerplatform, zoals bij Payhawk, in plaats van naar de bank te gaan.

Directe toegang tot financiële toepassingen is transformerend voor organisaties die worstelen met het beheren van hun cashflow en het doorlopen van langdurige goedkeuringsprocessen. Met name als er vooraf gekwalificeerde financieringsdeals beschikbaar zijn voor bedrijven, hebben ze sneller toegang tot liquide middelen, waardoor bedrijven sneller kunnen investeren en groeien.

Embedded finance heeft een voorspelde marktgroei van €350 miljard in 2024, dus voor het komende jaar staan spannende ontwikkelingen op dit gebied te wachten.

Groene fintech

Klanten geven de voorkeur aan organisaties die hun steentje bijdragen aan een beter milieu. Maar zelfs zonder een ambitie voor het verminderen van je CO2-voetafdruk, zullen grote organisaties binnenkort verplicht zijn om over hun CO2-uitstoot te rapporteren.

Daarom is het nodig om technologie te vinden die koolstofrapportage makkelijker maakt. ESG-rapportage is nog nooit zo eenvoudig geweest dankzij rapportagetools die worden ingebouwd in uitgavenbeheerplatforms.

Grote organisaties zullen binnenkort verplicht zijn om over hun CO2-uitstoot te rapporteren

Neobanken: De traditionele bankmodellen blijven ontwrichten

Neobanken, of 'challengerbanken', zijn banken zonder fysieke kantoren. In plaats daarvan werken ze uitsluitend online. Hun digital-first benadering maakt hen aantrekkelijker voor jongere generaties, met name millennials, waarvan 79,3% interesse toont in digitaal bankieren.

Deze banken voldoen aan de moderne behoeften van de klant en zorgen voor de broodnodige innovatie in de banksector. Neobanken maken bankieren toegankelijker en kosteneffectiever voor elke klant en zullen dat blijven doen in 2024.

Virtuele bankkaarten en mobiele betalingen

Volgens gegevens van PYMNTS gebruikt 39% van de bedrijven virtuele kaarten voor B2B-betalingen. Deze toename toont de waarde aan van virtuele kaarten bij het beheren van bedrijfsfinanciën. Je kunt virtuele kaarten direct uitgeven en verwijderen, waardoor je meer controle hebt over de uitgaven en de veiligheid van de kaart.

Virtuele bankkaarten en mobiele betalingen zijn de afgelopen jaren ook aanzienlijk toegenomen, nu vrijwel elke winkelier de betaalmethode accepteert. Deze kaarten bieden kaarthouders meer flexibiliteit, zodat ze zowel online als fysiek aankopen kunnen doen met behulp van bijvoorbeeld Apple of Google Pay.

Technologie voor regelgeving

Financiële instellingen hebben hulp nodig bij het beheren van naleving van regelgeving, het verlagen van de kosten daarvoor en het verbeteren van het risicobeheer. Volgens Leo Labeis, CEO van REGnosys, zullen de uitgaven aan regtech naar verwachting in 2026 50% van de wereldwijde budgetten voor compliance uitmaken. Regtech is dus een trend die de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Regtechtechnologieën helpen bij het automatiseren van compliance, verkleinen de kans op boetes en sancties en bieden organisaties een waardevolle oplossing om potentiële bedreigingen voor hun financiële veiligheid in realtime te detecteren. Als het gaat om wereldwijde betalingsproviders, zijn veiligheidsnormen de afgelopen jaren veel efficiënter en gangbaarder geworden en regtech maakt het veel gemakkelijker om zich aan deze trend aan te passen.

Auteur: Chris van Dongen, Commercial Director Benelux bij Payhawk.