TCS en Capgemini volgen Centric op als IT-partner DNB

04 september 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

De Nederlandsche Bank heeft bekend gemaakt dat de samenwerking met IT-bedrijf Centric begin volgend jaar ten einde komt. De toezichthouder heeft TCS en Capgemini als opvolgers aangewezen.  

Centric is sinds 2019 onder meer verantwoordelijk voor het beheer van het datacentrum en de automatisering bij DNB. Hoewel de toezichthouder geen tekst en uitleg geeft over waarom men van IT-partner wisselt, komt de beslissing niet geheel uit de lucht vallen.

Het IT-bedrijf heeft namelijk een bewogen periode achter de rug. Oprichter en eigenaar Gerard Sanderink vecht namelijk al jaren een publieke vete uit met zijn ex en voormalig werknemer Brigitte van Egten.

TCS en Capgemini volgen Centric op als IT-partner DNB

Daarnaast raakte hij in opspraak vanwege zijn relatie met Rian van Rijbroek, zelfverklaard cyberexpert en werkzaam voor de geheime dienst, wat ze achteraf beide niet bleek te zijn. Van Rijbroek werd zelfs als adviseur in de arm genomen bij Centric – een aanstelling die bij het IT-bedrijf tot grote verbazing leidde, aangezien er geen enkel bewijs was voor het trackrecord die Van Rijkbroek zelf claimde te bezitten.

Ook is Van Rijbroek auteur van twee boeken, waarvan er een uit de handel werd gehaald vanwege plagiaat, terwijl een ander boek van haar hand volgens de Volkskrant door kenners werd neergesabeld, omdat het “vol met aantoonbare onzin” zou staan.

Desondanks bleef Sanderink pal achter Van Rijbroek staan, met als gevolg dat de afgelopen periode diverse topmanagers, waaronder ook vier bestuurders, hun vertrouwen in de eigenaar opzegden (of door Sanderink aan de kant werden gezet).

De conflicten zouden Centric niet ten goede komen. Sterker nog, omdat het bedrijf veel publieke overheidsinstanties tot zijn clientèle rekent, leidde de onrust zelfs tot Kamervragen. Uiteindelijk zou de Ondernemingskamer oordelen dat Sanderink niet meer aan het hoofd mocht staan van Centric (en zijn andere bedrijven).

Capgemini en TCS

Sindsdien probeert een nieuw bestuur, onder leiding van advocaat Peter Wakkie, het bedrijf te stabiliseren. Voor het binnenboord houden van DNB kwam dat echter te laat, en inmiddels heeft de toezichthouder bekendgemaakt dat TCS en Capgemini het stokje zullen overnemen.

Beide kwamen als beste uit de test en scoorden de “hoogste prijs/kwaliteitverhouding”. TCS wordt verantwoordelijk voor de servicedesk en Capgemini voor het beheer van de datacentra.

“Voor DNB staan veiligheid, robuustheid en betrouwbaarheid voorop”, legt Arjen de Graaf (CIO bij DNB) de keuze uit. “De wereld verandert in toenemende mate: de hoeveelheid data groeit explosief en digitale ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op.”

”We moeten ons dan ook blijven ontwikkelen en vernieuwen door veilige en robuuste digitalisering. Ik ben verheugd dat TCS en Capgemini, als solide partijen met een bewezen trackrecord, hier samen met ons de schouders onder gaan zetten. Met hen kan DNB zich onverminderd inzetten voor een stabiel financieel stelsel.”