Onreglementair WhatsApp-gebruik blijft Amerikaanse banken achtervolgen

23 augustus 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De Securities and Exchange Commission heeft onder meer Wells Fargo en BNP Paribas bestraft met miljoenenboetes voor het foutief gebruik van WhatsApp.

In totaal werden elf bedrijven aangeklaagd wegens “wijdverspreid en langdurig” verzuim om elektronische communicatie te onderhouden én te bewaren. In totaal moeten de banken $289 miljoen ophoesten. Wells Fargo ontvangt de grootste boete: $125 miljoen.  

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse toezichthouder dergelijke boetes uitdeelt. In september vorig jaar werden ook al elf Amerikaanse zakenbanken (waaronder de Bank of Amerika, Citi en Goldman Sachs) bestraft voor soortgelijke incidenten. 

Onreglementair WhatsApp-gebruik blijft Amerikaanse banken achtervolgen

Volgens de SEC was het bij veel banken standaardpraktijk dat bestuurders overleg voerden via tekstberichten op hun eigen telefoons. Die berichten hadden opgeslagen moeten worden, zodat de toezichthouder ze kan opvragen voor onderzoek, bijvoorbeeld naar handel met voorkennis. Het gebruik van WhatsApp en soortgelijke communicatiediensten om bankzaken te bespreken is dus in strijd met de regelgeving.

Al met al heeft de toezichthouder in een jaar tijd meer dan $1,5 miljard aan boetes uitgedeeld voor dergelijke vergrijpen en daar blijft het waarschijnlijk niet bij. SEC-topman Gurbir Grewal waarschuwt dat men meer bedrijven in zijn vizier heeft.  

Banken die hun communicatieprocedures nog steeds niet hebben verbeterd, doen er volgens Grewal goed aan om zichzelf te melden, mee te werken en te herstellen. “Als je dat draaiboek volgt, zul je een beter ‘resultaat’ behalen dan wanneer wij bij je langskomen.”