FTX klaagt oprichter Sam Bankman-Fried aan voor $1 miljard

31 juli 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Sam Bankman-Fried kan zijn borst natmaken: de oprichter van FTX wordt door het bedrijf zelf aangeklaagd voor 1 miljard dollar.

De voormalig FTX-topman wordt er samen met drie andere voormalige leidinggevenden van verdacht geld achterover te hebben gedrukt. Geld dat gebruikt zou zijn voor de aankoop van luxe appartementen, politieke donaties en risicovolle beleggingen (via zusterbedrijf Alameda Research). Drie van de vier bestuurders hebben al bekend; alleen Bankman-Fried pleit nog altijd voor zijn onschuld.

De rechtszaak wordt vanuit FTX geleid door John Ray, een herfinancieringsspecialist die Bankman-Fried opvolgde als directeur van het cryptobedrijf na de ineenstorting in november vorig jaar. Ray stelt dat de rechtszaak wordt aangespannen om zo schuldeisers en gedupeerde beleggers terug te betalen. Naar verluidt wordt er namelijk momenteel zo’n $1 miljard aan beleggersactiva vermist.

FTX klaagt oprichter Sam Bankman-Fried aan voor $1 miljard

Overigens wordt Bankman-Fried ook strafrechtelijke vervolgd wegens fraude en samenzwering. Mits hij schuldig wordt bevonden, wacht hem een jarenlange gevangenisstraf. De FTX-oprichter is op borgtocht vrij en momenteel zit hij in huisarrest bij zijn ouders in Californië.

Het opmerkelijke verhaal van een van ’s werelds grootste crypto-handelsplatformen kwam in november vorig jaar aan het licht. FTX kwam in de problemen toen cryptokoersen kelderden en er een heuse ‘crypto-run’ ontstond. Miljarden van klanten de bij het bedrijf waren gestald, bleken verdwenen.