Volksbank presenteert winst én AML-boete

15 augustus 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

De Volksbank is op de vingers getikt vanwege nalatigheid rondom zijn Wwft-verplichtingen. De Nederlandsche Bank eist beterschap en verwacht dat de witwascontroles uiterlijk per 1 april verbeterd zijn. Daarnaast is de toezichthouder voornemens om ook een boete op te leggen, al is de hoogte daarvan nog onbekend.

Dat heeft de Volksbank bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Net als de rest van de banken profiteert ook de Volksbank van de oplopende rente. De nettowinst steeg van €95 miljoen naar €248 miljoen. De hogere rente op kredieten en hypotheek zorgden bijna voor een verdubbeling van zijn rente-inkomsten.

Naast de prima halfjaarcijfers maakte de bank dus ook bekend dat het onder het vergrootglas ligt bij DNB. “We betreuren het dat we niet in staat zijn geweest om met betrekking tot klantintegriteit geheel aan onze verantwoordelijkheid als poortwachter te voldoen”, legt CEO Martijn Gribnau uit.

Volksbank presenteert winst én AML-boete

“Op dit moment zijn we in overtreding ten aanzien van bepaalde wettelijke verplichtingen van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. We stellen alles in het werk om de tekortkomingen binnen de door DNB opgelegde termijn te herstellen.”

In een brief aan de Tweede Kamer noemt demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag de aanwijzing van DNB “zorgelijk”. “Het is een verantwoordelijkheid van banken, dus ook van de Volksbank, om deze taak serieus te nemen en naar behoren te vervullen.”

Meer AML-gerelateerd nieuws is te vinden op de AML-themapagina van banken.nl.