Ook ABN AMRO verdubbelt kwartaalwinst

10 augustus 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In navolging van ING heeft ook ABN AMRO prima kwartaalcijfers gepresenteerd. De bank boekte een winst van €870 miljoen – bijna een verdubbeling ten opzichte van de €475 miljoen winst een jaar geleden. Ook ABN AMRO profiteerde behoorlijk van de gestegen rentetarieven.

“In het tweede kwartaal realiseerde we weer een zeer sterk financieel resultaat”, start CEO Robert Swaak zijn uitleg. “Gedreven door de hoge rentebaten en het vrijvallen van kredietvoorzieningen.”

Zo profiteerde de bank niet alleen van de gestegen rentetarieven, ook de ‘corona-stroppenpot’ stroomde met €69 miljoen behoorlijk leeg. “Dat betekent dat het beter gaat met onze klanten dan we aanvankelijk hadden verwacht”, aldus Swaak. Al benadrukt hij dat er nog veel onzekerheid is over de economie en de hoge inflatie. De topman stelt de situatie scherp in de gaten te houden.

Ook ABN AMRO verdubbelt kwartaalwinst

Minder goed nieuws is dat ABN AMRO zijn gestelde kostenreductiedoelstelling waarschijnlijk niet gaat halen. De bank verwacht dat de gemaakte kosten over heel 2023 uit zullen komen op zo’n €5,2 miljard. “We blijven gefocust op kostendiscipline, maar verwachten niet langer dat we onze doelstelling van €4,7 miljard in 2024 zullen halen.”

De bank wijt dat aan de hoge inflatie en de nog altijd hoge kosten die men kwijt is aan zijn anti-witwas-controles. “Meer inspanning dan verwacht is nodig om ervoor te zorgen dat onze doorlopende AML-activiteiten op een duurzaam en aanvaardbaar niveau zijn en aan de wettelijke eisen voldoen.”