Nieuwe Rabo topman komt van buiten de bank

23 december 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De opvolger van Piet Moerland, de voormalige bestuursvoorzitter van Rabobank Nederland, komt van buiten de bank. Ook zal het gat dat Sipko Schat achterliet extern worden ingevuld. Dat meldt Wout Dekker, president-commissaris van Rabobank, tegenover het Financiele Dagblad. De commissaris noemt Rabobank 'de kampioen van de vorige competitie'.

Zoektocht naar nieuwe leider duurt voort

Rabobank president-commissaris Wout Dekker en zijn medecommissarissen zijn nog altijd bezig met de vraag wie de opvolger van bestuursvoorzitter Piet Moerland moet worden. Eind oktober maakte Moerland zijn aftreden bekend naar aanleiding van de onverwacht hoge schikking van €774 miljoen voor de betrokkenheid van Rabobank bij het Libor-schandaal. Marinus Minderhoud is interim-bestuursvoorzitter tot het moment dat een opvolger gevonden is.

Wout Dekker is nu 8 maanden op zoek naar een nieuwe leider die het achterstallig onderhoud voltooid, de digitaliseringsvisie 2016 werkelijkheid maakt, de kosten drastisch verlaagt, de interne controle verbetert, het aantal lokale banken reduceert en de steun van de lokale banken behoudt. De tijd tikt door en het aantal potentiele kandidaten is klein. Volgens ingewijden had Dekker een eerste voorkeur voor Aegon-topman Alex Wynaendts. Wynaendts bedankte echter voor de eer.

Nieuwe Rabo topman komt van buiten de bank

Nieuwe leider van buiten de bank

Volgens Wout Dekker moet Rabobank veranderen. Hij noemt de Rabobank in een interview met het Financiele Daglbad 'de kampioen van de vorige competitie'. Om deze verandering te realiseren is een nieuwe leider van buiten de bank nodig, aldus Dekker. In september dit jaar onderzocht Rabobank nog alternatieve bestuursmodellen waarbij het de voorkeur had om Piet Moerland te vervangen door iemand uit de eigen gelederen. Na alle commotie van de afgelopen maanden wordt nadrukkelijk gezocht naar iemand buiten de bank. Van het huidige zeskoppige bestuur zijn vier afkomstig van Rabo zelf: Rien Nagel, Bert Bruggink, Ralf Dekker, Berry Marttin.

Gerelateerde berichten

Zoektocht naar nieuwe topman Rabobank grote uitdaging
Rabobank werkt aan een ander bestuursmodel
Fitch verlaagt Rabobank naar AA
Rabobank brengt ledencertificaten naar de beurs 
Sipko Schat vertrekt uit RvB Rabobank
Marinus Minderhoud is nieuwe topman van Rabobank