Rabobank brengt ledencertificaten naar de beurs

03 december 2013 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Vanaf eind januari zijn de Rabo ledencertificaten te koop op de beurs zodat het ook voor externe beleggers mogelijk wordt te investeren in de Rabobank.  Rabobank hoopt hiermee de verhandel-baarheid van haar ledencertificaten te vergroten. De afgelopen maanden was de vraag naar de certificaten vanuit de eigen leden onvoldoende om het toenemende aanbod op te kunnen vangen. Tot nu toe was het Rabobank zelf die dan deze certificaten opkocht. De beursgang van de Rabo certificaten bekent geen einde van de coöperatieve structuur. Nieuwe certificaathouders krijgen namelijk geen zeggenschap bij de lokale banken van de Rabobank, aldus CFO Bert Bruggink tegen BNR.

Vergroting van de verhandelbaarheid ledencertificaten

Om te voorkomen dat de prijs van Rabo ledencertificaten onderuit zal gaan als de vraag naar deze certificaten verder daalt wil Rabobank haar certificaten ook kunnen verkopen aan niet-leden. De bank heeft daarom besloten om de markt voor haar ledencertificaten open te breken en de certificaten aan te gaan bieden op de beurs. Nu garandeert Rabobank een minimumprijs van €25 door zelf certificaten op te kopen als de vraag kleiner is dan het aanbod. De opkoopmogelijkheden van de Rabobank zijn echter begrensd tot een maximumcapaciteit van €1,3 miljard.

"Met de maatregel om de Ledencertificaten ook beschikbaar te stellen voor institutionele beleggers zorgt de Rabobank er voor dat er naar verwachting een stabiele marktwerking voor de certificaten is. Voor alle houders wordt de aantrekkelijkheid vergroot door de hogere beoogde minimum vergoeding die wij bieden. Institutionele beleggers hebben al grote belangstelling getoond. Voor de Rabobank als coöperatie blijven de ledencertificaten een cruciaal onderdeel van het kapitaal. Met een totaal kapitaal ratio van bijna 20% is de Rabobank één van de best gekapitaliseerde banken van de wereld”, aldus Bert Bruggink, CFO van de Rabobank.

Rabobank brengt ledencertificaten naar de beurs

Gevolgen voor de huidige houders van de ledencertificaten

De beursgang van de Rabobank certificaten heeft gevolgen voor de huidige houders van de certificaten. Het voordeel voor de houders is dat zij meer mogelijkheden hebben om hun certificaten te verkopen, ook nadat Rabobank is gestopt met de opkoop hiervan. Daarnaast wordt de minimum beoogde vergoeding voor bezitters van de certificaten verhoogd van 5,2% naar 6,5%. Daartegenover zullen de huidige bezitters te maken krijgen met een verhoogd risico, de minimumgarantieprijs van €25 komt namelijk te vervallen. De prijs van een certificaat wordt na beursgang bepaald door vraag en aanbod en dit betekent een hoger risico voor de houders. Net als obligatiehouders kan de waarde van de certificaten waardeloos worden als Rabobank in de problemen komt.

De Rabobank certificaten zullen naar verwachting vanaf eind januari 2014 verhandeld worden met een notering op de effectenbeurs, na instemming van de Rabobank ledencertificaten houders.

Verkoopgolf ledencertificaten is verder versterkt door Libor-schandaal

Sinds begin dit jaar stijgt het aantal ledencertificaten dat te koop wordt aangeboden sterk. In juni van dit jaar werden 15 miljoen certificaten aangeboden, in januari waren dit er nog 3,5 miljoen. Begin oktober werd bekend dat de verkoopgolf van ledencertificaten aanhoudt. Naar aanleiding van een brief, waarin Rabobank haar leden wijst op de risico's van de certificaten, bieden veel leden hun certificaten te koop aan.

Daarnaast laat de Rabobank weten dat het Libor-schandaal heeft geresulteerd in een fors verhoogd aanbod tot 40 miljoen stukken in november 2013.

Gerelateerde berichten:

Rabobank wil ook certificaten verkopen aan niet-leden 
Weer meer verkoop van Rabobank ledencertificaten
Rabobank: Beleg minder in onze Ledencertificaten
Rabobank neemt afscheid van haar ledencertificaten
Verkoopgolf ledencertificaten Rabobank houdt aan