Verkoopgolf ledencertificaten Rabobank houdt aan

06 juni 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De verkoop van ledencertificaten bij de Rabobank houdt aan. Dit meldt het Financieele Dagblad. De laatste 5 maanden neemt het aantal ledencertificaten dat te koop wordt aangeboden sterk toe. In januari werden 3,5 miljoen stukken te koop aangeboden. De afgelopen maand waren dat er 15,05 miljoen. Dat is een stijging van 430%.

Marktomstandigheden en vermindering vertrouwen in achtergesteld bankpapier
Door marktomstandigheden blijft de vraag naar ledencertificaten achter bij het aanbod. Het oplopen van de verkoopdruk van de Ledencertificaten is te wijten aan de reddingsoperaties van SNS en de banken in Cyprus en kan de verhandelbaarheid en prijsvorming in de toekomst bemoeilijken, aldus de bank. Uit de desbetreffende reddingsoperaties kwam voort dat de waarde van achtergesteld bankpapier op nul werd gesteld. De Ledencertificaten van de Rabobank zijn ook achtergesteld bankpapier.

Rabobank koopt zelf in

Het FD meldt dat Rabobank waarschijnlijk zelf het grootste gedeelte van het aanbod heeft ingekocht. In totaal kan Rabobank voor €1,3 miljard aan certificaten zelf opkopen, aldus het FD. Rabobank anticipeerde al in oktober op een te ruim aanbod aan ledencertificaten door hun ruimte te verhogen van €300 miljoen naar €1,3 miljard.

Verkoopgolf zet kernkapitaalratio onder druk

De bank wil niet aangeven hoeveel stukken zelf zijn opgekocht omdat dit koersgevoelige informatie is. Het kernkapitaal van de Rabobank bedraagt op dit moment €29,3 miljard. 23% hiervan zit in de Ledencertificaten. Als de Ledencertificaten niet meetellen zou de kernkapitaalratio zakken naar 10% in plaats van de huidige 13,2%. Ter vergelijking: de Core Tier-1 ratio van ING bedraagt 12,3%, Triodos Bank 15,9%, Deutsche Bank 9,5% en Commerzbank 7,5%.