Rabobank wil ook certificaten verkopen aan niet-leden

17 oktober 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Om te voorkomen dat de prijs van Rabo ledencertificaten onderuit zal gaan als de vraag naar deze certificaten verder daalt wil Rabobank haar certificaten ook kunnen verkopen aan niet-leden. Dat meldt het Financieele Dagblad. Nu garandeert Rabobank een minimumprijs van €25 door zelf certificaten op te kopen als de vraag kleiner is dan het aanbod. De opkoopmogelijkheden van de Rabobank zijn echter begrensd tot een maximumcapaciteit van €1,3 miljard.

Verkoopgolf ledencertificaten
Sinds begin dit jaar stijgt het aantal ledencertificaten dat te koop wordt aangeboden sterk. In juni van dit jaar werden 15 miljoen certificaten aangeboden, in januari waren dit er nog 3,5 miljoen. Begin oktober werd bekend dat de verkoopgolf van ledencertificaten aanhoudt. Naar aanleiding van een brief, waarin Rabobank haar leden wijst op de risico's van de certificaten, bieden veel leden hun certificaten te koop aan.

 

Rabobank - Verkoop Rabo Certificaten

 

Grotere verhandelbaarheid, hoger risico
Door de verkoop van de Rabo ledencertificaten aan niet-leden mogelijk te maken wil Rabobank de verhandelbaarheid van haar certificaten vergroten. Voor de houders betekent dit dat zij hun certificaten te allen tijde kunnen verkopen, ook nadat Rabobank is gestopt met de opkoop hiervan. Nadeel is echter dat de minimumgarantieprijs komt te vervallen. De prijs van een certificaat wordt dan bepaald door vraag en aanbod en dit betekent een hoger risico voor de houders.

Door het vervallen van de garantieprijs wordt het verschil met obligaties kleiner. Net als obligatiehouders kan de waarde van de certificaten waardeloos worden als Rabobank in de problemen komt. Momenteel is Rabobank in gesprek met De Nederlandsche Bank. Na goedkeuring van de toezichthouder kunnen ook niet-leden certificaten kopen, zoals institutionele beleggers.

Gerelateerde berichten:

Weer meer verkoop van Rabobank ledencertificaten
Rabobank: Beleg minder in onze Ledencertificaten
Rabobank neemt afscheid van haar ledencertificaten
Verkoopgolf ledencertificaten Rabobank houdt aan