Franse bank Societe Generale verdubbelt winst

07 augustus 2013 Banken.nl 3 min. leestijd

Société Générale, de tweede bank van Frankrijk, heeft in het tweede kwartaal een verdubbeling van de winst (€966 miljoen) gerealiseerd. In 2012 bedroeg de winst €436 miljoen in dezelfde periode. De resultaten van Société Générale staan in schril contrast met die van de grootste bank van Frankrijk. BNP Paribas boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van €1,76 miljard.

Vooral de investment en commercial banktak van Société Générale liet 38% betere resultaten zien dan in Q2 2012.

Saneren

Toch blijft Société Générale fors bezuinigen op personeel en wil de bank €900 miljoen besparen in aanloop naar 2015 met het doel de striktere kapitaaleisen te kunnen nakomen. Société Générale heeft al gesneden in enkele honderden werkplekken en dat heeft geresulteerd in een besparing van €170 miljoen.

Societe Generale - Cost reduction

Versterking kapitaalpositie

Société Générale stelt zich ten doel om eind 2013 een leverage ratio, de verhouding tussen geleend vermogen en de hoeveelheid eigen vermogen van een bank, van 3% te realiseren. Volgens de Basel III richtlijnen is een bank verplicht om een eigen vermogen te hebben dat minimaal 3% van lopende leningen bedraagt. De Basel III Core Tier-One ratio is gestegen naar van 8,7% naar 9,4%. Ter vergelijking: de Core Tier-1 ratio van ING bedraagt 12,3%, Rabobank 13,2%, Triodos Bank 15,9%, Deutsche Bank 9,5% en Commerzbank 7,5%.

 

Societe Generale - Core Tier One ratio

Bankensector in de lift

Het regent verder goed nieuws in de bankensector. Vorige week bleek uit cijfers dat Banco Santander de nettowinst in Q2 heeft verachtvoudigd. Ook bij Bank of America steeg de nettowinst met 63% door hogere netto rente-inkomsten en hogere inkomsten uit handel- en investeringsactiviteiten. Verder verdubbelde Goldman Sachs haar winst in het tweede kwartaal met name door hogere inkomsten uit de handel in valuta's en grondstoffen. Tot slot rondde ook Binckbank Q2 positief af. De bank zag een toename van de nettowinst door de groei van Alex en het terugdringen van de operationele kosten.

Winstdaling Deutsche Bank
Deutsche Bank zag een forse winstdaling in Q2, mede door hogere voorzieningen voor verwachte juridische kosten. De nettowinst daalde met 49% in vergelijking tot Q2 in 2012.