Franse banken doneren tientallen miljoenen voor heropbouw Notre-Dame

18 april 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

Franse financiële instellingen hebben deze week gezamenlijk al tientallen miljoenen euro’s toegezegd voor de wederopbouw van de Notre-Dame de Paris, die enkele dagen terug zo tragisch in het nieuws was. De banken volgen in een lange stoet van Franse bedrijven en superrijken, die het symbool van Parijs zo snel mogelijk in volle glorie willen herstellen.

De brand van maandagavond in de wereldberoemde kathedraal op het Île de la Cité was meer dan zomaar een drama. Het raakte aan de ziel van de stad Parijs en de Franse natie. En vanwege het grote aantal buitenlandse toeristen dat de Notre-Dame jaarlijks trekt leefde men internationaal ook intensief mee met de inspanningen van de ‘pompiers’ om de brand te blussen. In de nacht werd duidelijk dat de twee kenmerkende torens en de hoofdstructuur van het gebouw behouden zouden blijven, maar eenmaal weer licht werden de gevolgen van het inferno voor iedereen goed zichtbaar. Het leidde direct tot de toezegging van vele miljoenen voor de wederopbouw.

Franse banken doneren tientallen miljoenen voor heropbouw Notre-Dame

De Franse financiële sector heeft al ettelijke tientallen miljoenen toegezegd. Een overzicht van de banken en verzekeraars die een duit in het zakje doen, los van de ECB die ook €9 miljoen doneert.

  • AXA - €10 miljoen
  • BNP Paribas - €20 miljoen
  • Caisse des Dépôts - biedt het eikenhout aan voor een nieuw dak
  • Crédit Agricole - €5 miljoen
  • Groupe BPCE (o.a. Caisse d’Épargne en Natixis) - €10 miljoen
  • Société Générale - €10 miljoen

Bijna een miljard

Het zijn nogal bedragen die om de oren vliegen, maar het steekt nog schril af bij wat sommige concerns of individuen bijdragen. De rijkste man van Frankrijk Bernard Arnault en zijn bedrijf LVMH doneren alleen al €200 miljoen, evenals de familie Bettencourt en hun bedrijf L’Oreal. Francois Henri Pinault (bekend van Kering, het bedrijf achter o.a. Gucci en Yves Saint Laurent) en oliegigant Total doneren allebei €100 miljoen. Alles bij elkaar opgeteld nadert het toegezegde bedrag inmiddels aardig het miljard. Het zal ongetwijfeld nog vele jaren duren voor de Notre-Dame weer in ere hersteld zal zijn, aan de financiële middelen zal het voorlopig echter niet liggen.